• Посилання скопійовано

Чи можна колективним договором встановити зарплату меншу за мінімальну

Норми колективного договору, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених генеральною, галузевою (міжгалузевою) або територіальною угодами, але не нижче від державних норм і гарантій в оплаті праці, можуть застосовуватися лише тимчасово

Чи можна колективним договором встановити зарплату меншу за мінімальну

ДФСУ у листі від 21.02.2017 р. №3566/6/99-9-13-02-03-15 нагадує, що мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, за будь-якою системою оплати праці.

Відповідно до ст. 14 Закону про оплату праці договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладаються на національному (генеральна угода), галузевому (галузева (міжгалузева) угода), територіальному (територіальна угода) та локальному (колективний договір) рівнях відповідно до законів.

Норми колективного договору, що допускають оплату праці нижче від норм, визначених генеральною, галузевою (міжгалузевою) або територіальною угодами, але не нижче від державних норм і гарантій в оплаті праці, можуть застосовуватися лише тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства терміном не більш як шість місяців.

Тож все одно виходить, що працівникам зарплата не може нараховуватися  за повністю відпрацьований місяць нижче рівня 3200 грн.

Наприкінці податківці все ж зауважують, що питання трудових відносин не належить до компетенції ДФС, а знаходиться у правовому полі Мінсоцполітики.

***

Читайте також:

Зміни в оплаті праці з 1 січня 2017 року: аналізуємо Закон №1774 

Які виплати враховують до мінімальної зарплати: чергове роз'яснення Мінсоцполітики

Все, що потрібно врахувати, при обчисленні мінімальної зарплати - у таблиці від податківців 

Що входить до мінімальної зарплати: приклади від Держпраці 

Мінсоцполітики - про зміни в оплаті праці з 1 січня 2017 року 

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»