• Посилання скопійовано

Щорічна відпустка з першого числа місяця: правила оплати та нарахування відпускних

Як нарахувати та виплатити відпускні, якщо щорічна відпустка починається з першого числа місяця. На це питання фахівці Мінсоцполітики відповіли у своєму листі від 06.02.2017 р. №272/0/101-17/282

Щорічна відпустка з першого числа місяця: правила оплати та нарахування відпускних

Як відомо, згідно зі ст. 115 КЗпП, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки (так звані «відпускні») виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Тож виходить, що у разі початку відпустки з першого числа місяця, відпускні, як правило, виплачуються працівникові в останні дні попереднього місяця. 

Як у такому разі їх розрахувати без даних за останній місяць розрахункового періоду? Адже зарплату за цей місяць ще не нараховано.

 

Щоб відповісти на це питання фахівці Мінсоцполітики у листі  від 06.02.2017 р. №272/0/101-17/282 проаналізували правила розрахунку відпускних за Порядком № 100.

Згідно з абзацом першим п. 2 Порядку №100 обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Пунктом 7 Порядку №100 встановлено, що нарахування виплат за час відпусток провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством. Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Але окремого порядку розрахунку відпускних, які починаються з першого числа місяця, Порядком № 100 не встановлено. Тому бухгалтеру потрібно розраховувати відпускні за загальними правилами. 

 

Фахівці Мінсоцполітики на підставі вищенаведених правил та особливостей надали поради, як бути у такому випадку: 

  1. на момент, коли відпускні мають бути виплачені, їх розрахунок здійснюється без даних про доходи працівника за останній місяць розрахункового періоду;
  2. після проведення нарахування усіх виплат працівнику за такий останній місяць розрахункового періоду, роботодавці можуть здійснити перерахунок середньої заробітної плати із урахуванням цих нарахованих сум.

 

Для розрахунку відпускних для працівників-"відрядників" фахівці Мінсоцполітики надали окрему пораду. На їх думку, у такому випадку, розрахунки можуть проводитись з урахуванням останнього абзацу п. 2 Порядку № 100. Ним передбачено, що коли відсутні оперативні дані для розрахунку заробітку за останній місяць розрахункового періоду для працівників з відрядною оплатою праці, цей місяць може замінюватись іншим місяцем, що безпосередньо передує розрахунковому періоду. 

Тобто для розрахунку відпускних працівникам-"відрядникам" роботодавець може в цьому випадку змінити розрахунковий період з 12 календарних місяців до місяця, у якому починається відпустка, на 12 календарних місяців до місяця, у якому потрібно виплатити відпускні. Але для працівників з іншою системою оплатою праці такий метод застосовувати не можна. 

*****

Альтернативна точка зору була наведена у роз’ясненні від Держпраці: виплатити відпускні не в строки, встановлені ст. 115 КЗПП, а після того, коли буде відома нарахована зарплата за останній місяць розрахункового періоду. Але для цього потрібна окрема угода мiж працiвником i роботодавцем. Детальніше про це читайте тут>>

Одразу зазначимо, що роботодавець, який застосовує таке роз’яснення Держпраці, порушує законодавство з праці. Звісно, можна при перевірці посилатися на це роз’яснення, але, оскільки воно юридичної сили немає, від штрафів та інших видів відповідальності воно роботодавця не врятує. 

*****

Насамкінець нагадаємо про відповідальність за несвоєчасну виплату відпускних, а також за їх неправильний розрахунок. 

Порушення законодавства з праці тягне за собою цілих п`ять видів відповідальності. Докладно про це ми писали тут>>

Зокрема, згідно зі ст. 265 КЗпП при перевірках Держпраці за порушення встановлених строків відпускних більш як на один місяць або при виплаті їх не в повному обсязі на роботодавця буде накладено штраф у розмірі три мінімальні зарплати на момент виявлення порушення (у 2017 році – 9600 грн). 

А от нарахування відпускних у розмірі менше ніж, передбачено за правилами Порядку № 100 та Закону про відпустки, призведе при перевірці Держпраці до застосування штрафу за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці - у 10 мінімальних зарплат на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2017 році - 32000 грн).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»