• Посилання скопійовано

Підсумований облік робочого часу: правила оплати нічних, святкових та їх врахування до рівня МЗП

На підставі роз’яснень від Мінсоцполітики розглянемо правила оплати роботи у вихідний день при підсумованому обліку та її вплив на нарахування зарплати не нижче мінімальної. Окремо розкажемо про правила розрахунку годинних ставок за підсумованим обліком робочого часу з обліковим періодом квартал (півріччя, рік)

Підсумований облік робочого часу: правила оплати нічних, святкових та їх врахування до рівня МЗП

Оплата праці за роботу у вихідний день та її вплив на нарахування зарплати не нижче мінімальної

У листі від 21.08.2017 р. №2231/0/101-17 фахівці Мінсоцполітики розповіли детально про нарахування зарплати у такому випадку.

Правила нарахування зарплати за такі дні встановлено ст. 107 КЗпП. Зокрема, оплата провадиться за години, фактично відпрацьовані у вихідні дні.

При оплаті фактично відпрацьованих у святковий день годин слід враховувати, що режими роботи працівників встановлюються підприємствами самостійно у правилах внутрішнього трудового розпорядку або в колективному договорі.

Тому все буде залежити від того, чи є святковий день робочим для працівника за графіком.

Якщо робота працівника у святковий день провадилась згідно зі змінним графіком, тобто в межах місячної норми робочого часу для цього працівника, оплата проводиться у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад.

Якщо працівника наказом залучали до роботи у святковий день у його вихідний день, тобто понад місячну норму, оплата праці в цьому випадку проводиться у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад.

З огляду на зміст ст. 3-1 Закону про оплату праці, у разі здійснення працівнику підвищеної оплати за роботу у святковий день, ця виплата враховується до розміру зарплати при забезпеченні її мінімального розміру. Тобто буде зменшувати розмір доплати, яку потрібно нараховувати для виконання вимоги.

Про це нещодавно також розповідали й фахівці Держпраці.

 

Розрахунок годинних ставок за підсумованим обліком робочого часу з обліковим періодом квартал (півріччя, рік)

В іншому своєму листі від 18.08.2017 р. №1537/0/102-17 фахівці Мінсоцполітики зупинилися на порядку розрахунку годинних ставок для оплати роботи у нічний час, святкові та вихідні дні для працівників, яким встановлено підсумований облік робочого часу з обліковим періодом квартал (півріччя, рік).

Всі питання застосування підсумованого обліку робочого часу встановлено ст. 61 КЗпП. За нею розпорядок робочого дня і графіки змінності мають бути побудовані так, щоб робочий час, який зобов'язані відпрацювати працівники за обліковий період, відповідав установленій законодавством нормі робочих годин, що припадає на цей період (квартал, півріччя, рік).

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

У кінці кожного місяця працівникам, які працюють при підсумованому обліку робочого часу, провадиться нарахування належної їм зарплати згідно з чинними умовами оплати праці: нарахування основної заробітної плати, доплат і надбавок, у тому числі за роботу у нічний час, роботу у святкові і неробочі дні тощо.

А вже після закінчення облікового періоду (кварталу, півріччя, року) у випадку наявності надурочних годин провадиться оплата надурочної роботи.

На підставі цих особливостей фахівці Мінсоцоплітики вказали, що є нормою тривалості та як нарахувати оплату праці за святковий день у такому випадку.

А саме: нормою тривалості робочого часу в обліковому періоді для працівників є норма, яка встановлена їм графіками змінності.

Тому при визначенні годинної ставки для оплати нічного часу, фактично відпрацьованих годин у святкові та вихідні дні необхідно місячний оклад працівника розділити на норму тривалості робочого часу на відповідний місяць, затверджену правилами внутрішнього трудового розпорядку для даного працівника.

Докладно про підсумований облік робочого часу читайте також в аналітиці від Дт-Кт.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»