• Посилання скопійовано

Якщо страховий стаж менше 6 місяців: розрахунок лікарняних в роз'ясненні від ФСС

Якщо працівник не має за останні 12 місяців страхового стажу шість і більше місяців, розрахунок допомоги з тимчасової непрацездатності потрібно здійснювати з застосуванням обмеження

Якщо страховий стаж менше 6 місяців: розрахунок лікарняних в роз'ясненні від ФСС

Запитання: Працівника прийнято на роботу 12.07.2017 року. Захворів – 05.10.2017 року.

За даними трудової книжки та наданої співробітником довідки з ПФУ за формою ОК-7 (індивідуальні відомості про застраховану особу) загальний страховий стаж у нього становить  9 років та 2 місяці. За останні 12 місяців перед настанням страхового випадку він має страховий стаж 4 місяці 12 днів.

З якої середньоденної заробітної плати (фактичної чи розрахункової з розміру мінімальної заробітної плати) нараховувати допомогу з тимчасової непрацездатності?

 

Відповідь Фонду соцтраху:

Частиною 1 та 2 статті 21 Закону №1105 визначено, що страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, крім періодів:

  • відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,
  • отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), які включаються до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що було чинне раніше.

Згідно з п. 4 частини 1 статті 24 Закону №1105 допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років, у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати.

Своєю чергою, пунктом 1 частини 4 статті 19 Закону № 1105 визначено, що застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Враховуючи вищезазначене, якщо працівник не має за останні 12 місяців страхового стажу шість і більше місяців, розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності потрібно здійснювати з застосуванням обмеження (тобто середньоденний розмір допомоги не може бути  більший ніж 105,12 грн).

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Кіровоградське обласне відділення Фонду соцстраху

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»