• Посилання скопійовано

Профспілки проти позиції Мінсоцполітики щодо врахування індексації до мінімальної зарплати

Федерація профспілок України звернулася до Мін'юсту у зв’язку з грубим порушенням законодавства України про оплату праці, спричиненим довільним тлумаченням посадовими особами Мінсоцполітики положень Закону "Про оплату праці"

Профспілки проти позиції Мінсоцполітики щодо врахування індексації до мінімальної зарплати

У листі від 13.02.2017 р. №317/0/101-17/282 Мінсоцполітики наголошує, що визначено вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру. Це — доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Всі інші складові заробітної плати мають враховуватись до мінімальної заробітної плати.

Тож сума індексації зарплати включається до виплат, які мають ураховуватися до зарплати при забезпеченні її мінімального розміру.

Проте Федерація профспілок України в листі від 27.07.2017 р. №05/01-27/825 категорично не погоджується з думкою Мінсоцполітики і вважають це грубим порушенням законодавства про оплату праці. 

Адже індексація заробітної плати, на противагу оплаті праці, не залежить від виконання певних обсягів роботи, а є встановленою законодавством державною гарантією у зв’язку із зумовленими інфляцією змінами цін і тарифів на товари та послуги, що реалізуються населенню.

Віднесення сум виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, до складу фонду заробітної плати здійснюється винятково з метою визначення джерела їх фінансування та уніфікації бухгалтерського обліку.

Тому сума індексації за своїм змістом та призначенням не може включатися до складу доплат до рівня мінімальної заробітної плати.

До того ж доплата до мінімальної заробітної плати у складі оплати праці в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб також є об’єктом індексації.

Тож Федерація профспілок звернулася до Мінсоцполітики із проханням надати додаткові роз’яснення з подальшим їх оприлюдненням щодо неврахування суми індексації грошових доходів при обчисленні заробітної плати для забезпечення її мінімального розміру. У відповідь отримано лист Міністерства (від 07.07.2017 р. №13899/0/2-17/16), у якому йдеться, що сума індексації має враховуватися до мінімальної заробітної плати.

У зв’язку із цим звернулися до Мінсоцполітики з вимогою про відкликання листа № 317/0/101-17/282.

Проте зазначимо, що відповіді Мінсоцполітики на лист ФПУ поки ще не оприлюднено.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»