• Посилання скопійовано

Варіант №3 нових правил розрахунку мінімальної зарплати: ще один законопроєкт

У ВРУ зареєстровано ще один альтернативний законопроєкт №5857-2 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці»

Варіант №3 нових правил розрахунку мінімальної зарплати: ще один законопроєкт

Нагадаємо, що 18 серпня Кабінетом Міністрів України зареєстровано у ВРУ проєкт Закону №5857 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці».  Зокрема, ним пропонується внести зміни до КЗпП та Закону про оплату праці для вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати. Усі подробиці читайте тут.

31 серпня з'явився альтернативний законопроєкт №5857-1 (про нього ми писали тут). Але і на цьому нардепи не зупинилися. 9 вересня Н. Королевська, В. Гнатенко, В. Мороз та Ю. Солод зареєстрували ще один альтернативний законопроєкт №5857-2 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оплати праці" (завантажити).

На відміну від урядового проєкту №5857, яким врегульовується питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру, зокрема, щодо доплат за роботи працівникам, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я відповідно до ст. 100 КЗпП, пропонується альтернативне правове регулювання зазначеного питання та додаткові норми. Зокрема, пропонується:

  • розмір мінімальної заробітної плати затверджувати на рівні не нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не нижчим за прогнозний фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • мінімальний посадовий оклад (тарифну ставку) встановлювати у розмірі, не меншому від мінімальної заробітної плати;
  • визначити механізм перегляду (збільшення) мінімальної заробітної плати залежно від зміни розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зростання індексу споживчих цін на товари і тарифів на послуги, середнього рівня заробітної плати та інших чинників;
  • скасувати пункти 3 та 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1774-VIII, якими необґрунтовано заборонено застосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини у колективних договорах та угодах усіх рівнів, що суперечить Закону "Про колективні договори і угоди" в частині заборони будь-якого втручання з  боку органів представницької і виконавчої влади та господарського управління, політичних партій, роботодавців при укладенні та виконанні колективних договорів, угод;
  • обмежити 10 розмірами мінімальної заробітної плати рівень заробітної плати (враховуючи будь-які надбавки, премії, заохочувальні виплати): народних депутатів України;  членів КМУ, першого заступника міністра, заступників міністра; керівників та заступників керівників державних органів; Голови НБУ та його заступників, членів Правління та винагороди членів Ради Національного банку України; керівників, заступників керівників та членів наглядових рад державних підприємств, установ, організацій, державних холдингових компаній,  державних акціонерних товариств та господарських товариств, у статутних капіталах яких є корпоративні права держави, частка яких більше 50 відсотків акцій (часток).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»