• Посилання скопійовано

Постановка на облік платників єдиного внеску: окремі процедури

Взяття на облік новостворених платників ЄСВ та їх перереєстрація з 1 жовтня здійснюється як і раніше, за місцезнаходженням юрособи чи місцем проживання фізособи – підприємця, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з реєстраційної картки, наданих держреєстратором

Постановка на облік платників єдиного внеску: окремі процедури

З передачею з 1 жовтня 2013 року функцій по адмініструванню єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів Міндоходів істотних змін для самих платників щодо обліку платників ЄСВ, сплати внеску та звітування з ЄСВ не відбулося.

Нагадаємо окремі процедури щодо постановки на податковий облік платників ЄСВ.

З 01.10.2013 облік платників ЄСВ здійснюється відповідно до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 №458, який замінив раніше діючий Порядок, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 27.09.2010 № 21-6.

Платники ЄСВ, які перебували на обліку  в органах Пенсійного фонду України, автоматично з 1 жовтня цього року перейшли на облік до органів Міндоходів.

Взяття на облік новостворених платників єдиного внеску та їх перереєстрація з 1 жовтня здійснюється органом доходів і зборів, як і раніше, за місцезнаходженням юридичної особи чи місцем проживання фізичної особи – підприємця, не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором. Державним реєстратором такі відомості передаються до органів Міндоходів в день проведення державної реєстрації юридичної особи та не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи –  підприємця.

У день отримання відомостей від держреєстратора орган Міндоходів направляє їх до відповідного органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасного випадку (далі – ФССНВ) для визначення класу професійного ризику виробництва. Повідомлення про віднесення платника ЄСВ  до  відповідного класу професійного ризику передаються ФССНВ до відповідного територіального органу Міндоходів не пізніше наступного робочого дня.

Відомості з реєстраційної картки, наданої держреєстратором, і інформація ФССНВ про віднесення платника ЄСВ до класу професійного ризику вносяться органом Міндоходів до реєстру страхувальників, а дата внесення таких відомостей і є датою постановки юридичної особи або фізичної особи –  підприємця на облік як платника ЄСВ.

Дані про взяття на облік, а також реєстраційний номер і клас професійного ризику виробництва платника ЄСВ, орган Міндоходів передає держреєстратору, Пенсійному фонду України та фондам загальнообов'язкового державного соціального страхування в порядку взаємного обміну інформацією.

Взяття на облік платників єдиного внеску підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру, яка надсилається таким платникам державним реєстратором.

У разі незгоди зі встановленим розміром ЄСВ платник єдиного внеску самостійно погоджує це питання з органом виконавчої дирекції ФССНВ протягом 10 днів після отримання виписки з ЄДР. У разі необхідності орган ФССНВ приймає рішення про віднесення його до нового класу професійного ризику, про що направляє до органу Міндоходів повідомлення про зміну класу ризику. На підставі такого повідомлення орган доходів і зборів вносить до реєстру страхувальників запис про зміну класу професійного ризику виробництва платника єдиного внеску, про що повідомляє держреєстратора, органи Пенсійного фонду та фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Нагадуємо, що з передачею функцій по адмініструванню ЄСВ Міністерству доходів і зборів України, з 1 жовтня 2013 року набрали чинності наступні нормативні документи:

- Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ (наказ від 09.09.2013 р. №455);

- Порядок обліку платників ЄСВ та Положення про реєстр страхувальників (наказ від 09.09.2013 р. №458);

- Порядок зарахування в рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів (наказ від 09.09.2013 р. №450);

- Порядок розгляду податковими органами скарг за вимогами про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ і на рішення про нарахування пені та накладення штрафу (наказ від 09.09.2013 р. №452).

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»