• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики роз'яснило особливості оплати лікарняного у разі звільнення працівника

У день звільнення працівнику мають виплатити лікарняні за перші 5 днів тимчасової непрацездатності

Мінсоцполітики роз'яснило особливості оплати лікарняного у разі звільнення працівника

Мінсоцполітики у листі від 03.12.2013 р. №1347/13/84-13 роз'яснило особливості оплати лікарняного у разі звільнення працівника.

Так, оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця. Починаючи з шостого дня непрацездатності страхувальник виплачує відповідне матеріальне забезпечення за рахунок коштів Фонду з ТВП лише після надходження суми коштів, зазначеної в заяві-розрахунку, на окремий рахунок.

Оплата лікарняних страхувальниками-роботодавцями з шостого дня тимчасової непрацездатності за рахунок власних коштів з наступним відшкодуванням (погашенням цих витрат) Фондом не передбачено.

Щодо питання звільнення, то згідно зі ст. 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган в день звільнення зобов'язаний видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП.

Згідно з цією статтею, в день звільнення працівникові мають виплатити суми, належні йому від підприємства, установи, організації, а саме:

- зарплата, включаючи оплату праці за останній день роботи (в тому числі оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком не виробництві),

- відпускні за невикористані дні відпустки.

Оскільки суми матеріального забезпечення з шостого дня тимчасової непрацездатності застрахована особа отримує від Фонду і за рахунок коштів Фонду, то в даному випадку порушення статті 116 КЗпП не має.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»