• Посилання скопійовано

Чи можлива компенсація за відпустку без звільнення

Заміні грошовою компенсацією за бажанням працівника підлягає лише та кількість днів щорічної і додаткових відпусток, що перевищує 24 календарні дні у розрахунку за календарний рік. Розглянемо на прикладі

Чи можлива компенсація за відпустку без звільнення

На сьогодні, згідно з ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією, однак при цьому загальна тривалість відпустки не повинна бути меншою ніж 24-х календарні дні.

Отже, заміні грошовою компенсацією за бажанням працівника підлягає лише та кількість днів щорічної і додаткових відпусток, що перевищує 24 календарні дні у розрахунку за календарний рік.

При цьому компенсацію потрібно розраховувати відповідно до Порядку №100 шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед виплатою компенсації 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів невикористаної відпустки, які підлягають компенсації.

Святкові та неробочі дні, які припадають на період відпустки, у розрахунок тривалості відпустки не включаються і не оплачуються.

Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду.

Приклад. Нарахування компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки

На підприємстві передбачено надання 28 календарних днів щорічної відпустки. Працівник у 2016 році вже використав 24 календарні дні щорічної відпустки. Тому у травні 2016 працівник написав заяву з проханням виплатити йому компенсацію за 4 календарні дні невикористаної щорічної відпустки. Заява датована 20.05.2016 р.

Посадовий оклад працівника становить 8 000 грн, ніяких доплат та премій йому не нараховувалося протягом розрахункового періоду.

Розрахунок компенсації потрібно провести так:

1) розраховуємо фактичний заробіток працівника за 12 місяців розрахункового періоду: 96 000,00 грн = 8 000 грн х 12 календарних місяців;

2) визначаємо кількість календарних днів, на яку потрібно поділити отриманий фактичний заробіток працівника: 356 к. д. = 366 к. д. - 10 святкових і неробочих днів;

3) розраховуємо середньоденну заробітну плату: 269,66 грн = 96 000,00 грн : 356 к. д.;

4) сума нарахованої виплати за дні щорічної відпустки становить 1 078,64 грн = 269,66 грн х 4 к. д.

Зверніть увагу: є певні категорії працівників, яким замінювати відпустки грошовою компенсацією заборонено. Так, за ст. 83 КЗпП, особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається. Це правило працює і при звільненні таких працівників. Отже, перш ніж їх звільнити, потрібно надати їм відпустку, на яку вони мають право згідно з чинним законодавством.

Що ще прочитати про відпустки?

1) Докладно і на прикладах про нарахування відпусткових у різних ситуаціях читайте в аналітичній статті від редакції "ДК".

2) Про те, для чого створювати забезпечення (резерви) відпусток та як правильно відобразити відпусткові виплати в бухгалтерському та податковому обліках ми пишемо ось тут.

3) Як правильно розрахувати середню зарплату для оплати відпустки, - читайте тут >>

3) Усі новини на тему відпусток читайте тут.

4) Ще більше про відпустки читайте у спецвипуску від "ДК" №05/2016 "Всі види відпусток" на online.dtkt.ua (для передплатників).

5) Нарешті, 14 червня 2016 року відбудеться вебінар редакції на тему «Відпустки». На ньому ми розглянемо, як відправити працівників у відпустку правильно; скільки і коли їм потрібно виплатити відпусткових та як вирішити усі проблеми, які можуть трапитися з вашим працівником під час відпустки. Дізнатись більше та зареєстуватись >>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»