• Посилання скопійовано

Нарахування декретних не нижче мінімальної зарплати: алгоритм від ФСС з ТВП

У зв'язку зі зростанням у 2017 році мінімальної зарплати вдвічі порівняно з 2016 роком, при розрахунку декретних їх розмір у розрахунку на місяць часто буде нижчим за мінімальну зарплату. Що робити в такому випадку?

Нарахування декретних не нижче мінімальної зарплати: алгоритм від ФСС з ТВП

Як в такому випадку виконати норми ст. 26 Закону № 1105 -  розглянув Фонд з ТВП у листі від 22.02.2017 р. №2.4-17-328. 

Чому цей лист є актуальним?

Справа в тому, що у Мінсоцполітики з приводу виконання норм ст. 26 Закону №1105 інша думка. Зокрема, воно наполягало на тому, що якщо нарахована сума допомоги у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної заробітної плати, то необхідно здійснити у цьому місяці доплату до зазначеної суми та відповідно збільшити загальну суму допомоги по вагітності та пологах. Про це, наприклад, читайте тут>>

Однак ФСС з ТВП має окрему думку і з минулого року свою позицію не змінив. Про жодні доплати не говорить і наполягає на тому, що мінімальний розмір суми цієї допомоги має дотримуватися за рахунок виконання алгоритму її розрахунку, який і наводить у коментованому листі.  

-----------

Алгоритм розрахунку мінімальної суми допомоги по вагітності та пологах
відповідно до положень ст. 26 Закону № 1105
(точка зору фахівців Фонду соціального страхування з ТВП)

 

  1. Розраховується середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат;
  2. Порівнюється фактична середньоденна заробітна плата зі середньоденною зарплатою, обчисленою з розміру мінімальної заробітної плати, встановленого у місяці настання страхового випадку (мінімальна заробітна плата/на 30,44 - середньомісячну кількість календарних днів);
  3. У разі перевищення середньоденної зарплати, розрахованої із мінімальної заробітної плати, над фактичною середньоденною зарплатою, подальший розрахунок страхової виплати (допомоги по вагітності та пологах) здійснювати із середньоденної, обчисленої із мінімальної заробітної плати. На підставі цього алгоритму й слід нараховувати допомогу по вагітності та пологах.

-----------

Нагадаємо, що за частиною першою ст. 26 Закону № 1105, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100% середньої заробітної плати, обчисленої у порядку, встановленому КМУ (Порядок №1266), і не залежить від страхового стажу.

Частиною другою ст. 26 Закону № 1105 передбачено, що сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць:

  • не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду,
  • не може бути меншою, ніж розмір мінімальної зарплати, встановленої на час настання страхового випадку. 

Відповідно до п. 2 Порядку № 1266 сума страхових виплат застрахованій особі за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.

П. 3 Порядку № 1266 встановлено порядок розрахунку середньоденної зарплати. Вона обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин. До поважних причин відносяться:

  • тимчасова непрацездатність,
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами,
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком,
  • відпустка без збереження заробітної плати.

*****

Приклад 1.

Працівниця принесла листок непрацездатності, згідно з яким йде у відпустку по вагітності та пологах з 1 березня 2017 року на 126 к.д. Протягом 12 місяців розрахункового періоду (березень 2016-лютий 2017 року) ця працівниця мала нарахування з окладу 2000 грн.

Розрахуємо декретні за алгоритмом, наведеним у листі: 

1) Середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат 2000 *12 міс : 365 к.д. =  65,75 грн.

2) Середньоденна заробітна, розрахована з мінімальної: 3200: 30,44 = 105,12 грн.

Оскільки розрахована за фактичними виплата середньоденна зарплата нижче розрахованої з мінімальної, то нараховуємо декретні саме з середньоденної з мінімальної.

3) Сума нарахованих декретних: 105,12 грн * 126 к.д. = 13245,12 грн.

 

Приклад 2

Працівниця принесла листок непрацездатності, згідно з яким йде у відпустку по вагітності та пологах з 1 березня 2017 року на 126 к.д. Протягом 12 місяців розрахункового періоду (березень 2016-лютий 2017 року) ця працівниця мала нарахування з окладу 4000 грн.

Розрахуємо декретні за алгоритмом, наведеним у листі: 

1) Середньоденна заробітна плата виходячи з фактичних виплат 4000 *12 міс : 365 к.д. =  131,51 грн.

2) Середньоденна заробітна, розрахована з мінімальної: 3200: 30,44 = 105,12 грн.

Оскільки розрахована за фактичними виплатами середньоденна зарплата більше ніж розрахована з мінімальної, то нараховуємо декретні саме з середньоденної за фактичними виплатами.

3) Сума нарахованих декретних: 131,51 грн * 126 к.д. = 16570,26 грн.

 

 *****

Насамкінець нагадаємо, що роботодавці зобов'язані нараховувати ЄСВ на декретні за свій рахунок. Як правильно його нараховувати та відображати декретні у звіті з ЄСВ читайте тут (для передплатників).

Про нюанси нарахування ЄСВ, якщо декретні в окремих місяцях менші за мінімальну зарплату, - читайте у новині>>

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»