• Посилання скопійовано

Нюанси заповнення графи "Стати до роботи" листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами

Фонд соцтраху не вважає помилкою зазначення в листку непрацездатності у графі «Стати до роботи» 126-го дня відпустки, що є датою закінчення відпустки, або 127-го дня, з якого необхідно приступити до роботи

Нюанси заповнення графи "Стати до роботи" листка непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами

Враховуючи чисельні звернення страхувальників та застрахованих осіб щодо правильності заповнення лікарями закладів охорони здоров’я листків непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами виконавча дирекція Фонду соціального страхування надала роз'яснення з цього питання. 

 

Як відомо, згідно зі ст. 17 Закону «Про відпустки» на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

Фінансування допомоги по вагітності та пологах здійснюється за рахунок коштів Фонду соцстраху. Така допомога виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Розмір допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Пунктом 9 Інструкції № 532, регламентований порядок заповнення листка непрацездатності при наданні відпустки  у зв'язку з вагітністю та пологами. А саме:

  • у графі «Діагноз первинний» має бути зазначений термін вагітності на час звернення,
  • у графі «Діагноз заключний» – орієнтовний термін пологів,
  • у графі «Звільнення від роботи» одним рядком записується сумарна тривалість відпустки з відміткою дати відкриття листка непрацездатності,
  • у графі «Стати до роботи» – дата закінчення відпустки.

Таким чином, дата, що зазначена у графі «Стати до роботи», як закінчення відпустки, не є датою виходу на роботу, а визначає дату закінчення терміну 126 календарних днів, тому застрахована особа, яка перебувала у відпустці по вагітності та пологах, повинна стати до роботи лише наступного дня.

За результатами домовленостей між фахівцями з питань експертизи тимчасової непрацездатності органів охорони здоров’я держадміністрацій та закладів охорони здоров’я областей, лікарями у листку непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами по різному заповнюється графа «Стати до роботи». Зазначається:

  • або останній день у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • або день, коли застрахована особа повинна стати до роботи.

При цьому, в окремих регіонах, з метою запобігання непорозумінь між застрахованою особою та страхувальником під час оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і призначення допомоги за нею, лікарями у графі «Примітки» бланку листка непрацездатності зазначається дата, коли жінка повинна вийти на роботу.

Слід наголосити, що виконавча дирекція ФСС звернулася листом від 18.08.2017 р. № 2.4-15-145 до МОЗ з пропозицією внесення змін до пункту 9 Інструкції № 532 щодо більш чіткого визначення порядку заповнення листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

Враховуючи вищевикладене, зазначення в листку непрацездатності у графі «Стати до роботи» 126-го дня відпустки, що є датою закінчення відпустки (п. 9 Інструкції № 532), або 127-го дня, що відповідає наступному за 126-им, з якого необхідно приступити до роботи не є помилкою. Тому повертати для виправлення такі листки непрацездатності до закладів охорони здоров’я не потрібно.

Окрім того, законодавчо закріплена тривалість відпустки по вагітності та пологах (126 календарних днів) у листку непрацездатності записується сумарно одним рядком, тому комісія із соціального страхування приймає рішення про виплату матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»