• Посилання скопійовано

Затримка у відрядженні: чи будуть відшкодовані витрати додатковим благом працівника?

Податківці роз’яснили, що не є додатковим благом відшкодовані витрати на відрядження у разі затримки працівника, якщо це погоджено з роботодавцем, дати на транспортних квитках не спывпадають з датами, визначеними у наказі про відрядження, і за умови наявності підтвердних документів

Затримка у відрядженні: чи будуть відшкодовані витрати додатковим благом працівника?

ДФСУ у листі від 27.10.2017 р. №2406/6/99-99-13-02-03-15/ІПК зазначила, що  не є доходом у вигляді додаткового блага працівника сума відшкодованих йому витрат на відрядження в межах фактичних витрат (в тому числі витрат на проїзд працівника до місця відрядження напередодні або з місця відрядження до місця постійної роботи) у разі затримки, якщо:

1) це погоджено з роботодавцем;

2) дати на транспортних квитках не співпадають з датами, визначеними у наказі про відрядження,

3) за умови наявності підтвердних документів, передбачених абзацами 2 - 3 пп. "а" пп. 170.9.1 ПКУ.

Щодо погодження затримки з роботодавцем, податківці раніше зазначали, що дата на транспортному квитку (вибуття транспортного засобу з місця постійної роботи відрядженого працівника) має співпадати з датою вибуття працівника у відрядження згідно з наказом про відрядження. Відповідно дата на транспортному квитку (прибуття транспортного засобу до місця постійної роботи відрядженого працівника) має спіпадати з датою прибуття працівника з відрядження відповідно до наказу про відрядження.

Якщо дата на транспортному квитку не співпадає з датою прибуття працівника з відрядження згідно з наказом про відрядження, з дозволу керівника підприємства береться до уваги затримка у відрядженні на вихідні або святкові й неробочі дні, якщо строк перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищуватиме строку відрядження, передбаченого постановою № 98.

За ці дні працівникові не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати (крім витрат на проїзд з місця відрядження до місця постійної роботи).

Водночас відповідно до п. 10 розділу ІІ Інструкції № 59 з дозволу керівника може братися до уваги вимушена затримка у відрядженні з незалежних від працівника причин за наявності підтвердних документів в оригіналі.

Рішення про продовження терміну відрядження керівник приймає після прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи на підставі його доповідної записки, яке оформляється відповідним наказом (розпорядженням) керівника підприємства.

За час затримки в місцеперебуванні у відрядженні без поважних причин працівникові не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати.

Докладніше про затримку у відрядженні та про подовження його строків читайте тут>>

***

Читайте також:

Електронні квитки та витрати на таксі у відрядженні

Що змінив Нацбанк у наданні коштів в інвалюті на відрядження з 30 жовтня

Нюанси оподаткування сум добових - у роз'ясненні ДФСУ та прикладах від редакції 

Все що потрібно знати про відрядження - докладно і на прикладах від редакції 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»