• Посилання скопійовано

Електронні квитки та витрати на таксі у відрядженні

Питання витрат у відрядженні, мабуть, ніколи не втратить своєї актуальності. В цій статті розглянемо нові листи від ДФСУ щодо витрат на проїзд відрядженого працівника

Електронні квитки та витрати на таксі у відрядженні

У листі від 26.10.2017 р. №2403/6/99-99-13-02-03-15/ІПК ДФСУ нагадує про те, що не є об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором суми відшкодованих витрат на відрядження (зокрема, на проїзд, як до місця призначення, так і назад).

Але неоподаткованим цей дохід є лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат:

  • транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона (якщо його наявність передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту),
  • розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, у тому числі чартерних рейсів.

Але податківці роблять акцент на тому, що будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу працівника за наявності документів, що підтверджують зв'язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця, що відряджає.

 

Чи можна відшкодувати працівнику вартість проїзних документів, придбаних через інтернет у вигляді електронного квитка, роздрукованого на паперовому носії? Що буде підтвердженням таких витрат?

Фахівці ДФСУ у своїй відповіді звернулися до ст. 2 Закону про РРО, в якій визначено, що розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрованим у встановленому порядку РРО або заповнений вручну. А в п. 5.6 Порядку № 331/137 передбачено, що посадочний документ, роздрукований на паперовому носії, є розрахунковим документом.

Тож, як роз’яснює ДФСУ, ґрунтуючись на  п. 12 розділу ІІ Інструкції № 59, підставою для відшкодування витрат на придбання транспортного квитка буде:

  • у разі використання електронного проїзного/перевізного документа на поїзд -роздрукований на паперовому носії посадочний документ;
  • у разі перевезення багажу  - роздрукований на паперовому носії перевізний документ;
  • у разі окремого замовлення  послуги (наприклад, послуги з користування комплектом постільних речей, резервування місць) – роздрукований на паперовому носії документ на послуги;
  • у разі здійснення інтернет-замовлення проїзних документів на автобусні пасажирські перевезення – роздрукований на паперовому носії проїзний документ.

Звісно, Інструкція №59 призначена для регулювання відряджень працівників органів державної влади та бюджетних підприємств, установ та організацій. Але в коментованому листі наголошено, що інші підприємства й організації можуть використовувати її як допоміжний документ. Тобто, зазначене підтвердження витрат на придбання транспортних квитків є актуальним і для недержавних підприємств.

У продовження розпочатої теми розглянемо ще один лист ДФСУ від 26.10.2017 р. №2402/6/99-99-13-02-03-15/ІПК. В ньому податківці висвітлили питання щодо витрат на користування таксі та на проїзд повітряним транспортом під час відрядження.

Вони зазначили, що суми відшкодованих витрат на проїзд не є об’єктом оподаткування ПДФО за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, зокрема:

  • у вигляді електронного квитка на проїзд повітряним транспортом за умови надання посадкового талона, у тому числі електронного посадкового талона, отриманого під час онлайн-реєстрації, та розрахункового документа про його придбання;
  • а також документів щодо витрат за користування таксі під час відрядження.

Якими документами можна підтвердити витрати на таксі також читайте тут>>

Отже, після такого роз’яснення, сподіваємося, що питань із відшкодуванням витрат на проїзд відряджених працівників не буде. Але нагадаємо, що сума відшкодованих витрат на проїзд не є об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ не лише за наявності підтвердних документів, а й за умови виконання усіх інших вимог, встановлених в п. 170.9 ПКУ .

***

Читайте також:

Що змінив Нацбанк у наданні коштів в інвалюті на відрядження з 30 жовтня

Нюанси оподаткування сум добових - у роз'ясненні ДФСУ та прикладах від редакції 

Як підприємцю оформити видачу готівки своєму працівнику на відрядження 

Валюта у відрядженні 

 Як змінилася Інструкція про службові відрядження: аналіз змін від редакції 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»