• Посилання скопійовано

Механізм видачі, продовження та скасування дозволів на застосування праці іноземців удосконалять

Запропоновано внести зміни до Закону "Про зайнятість населення" щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні

Механізм видачі, продовження та скасування дозволів на застосування праці іноземців удосконалять

29 грудня 2017 року Мінсоцполітики оприлюднило проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про зайнятість населення" щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні". Ознайомитися з ним можна тут>>

Як зазначено у пояснювальній записці, метою прийняття законопроекту є вироблення єдиних підходів для практичного застосування норм Закону  "Про зайнятість населення", а також:

1) удосконалення чинного механізму видачі, продовження дії та скасування дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства; 

2) визначення порядку та строків оскарження рішень регіональних центрів зайнятості; 

3) застосування норм Закону щодо розміру заробітної плати при продовженні дії дозволу, переліку документів, що подаються для отримання дозволу на застосування праці відряджених іноземних працівників тощо.

 

Як отримати дозвіл

Змінами уточнено, що роботодавець може отримати дозвіл або продовжити строк його дії, за умови забезпечення виплати зарплати у розмірі не менш як:

1) 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року - іноземним найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та закладах освіти, визначених у ст. 12 Закону "Про дошкільну освіту", ст. 9 Закону "Про загальну середню освіту", ч. 5 ст. 12 Закону "Про  позашкільну освіту"ст. 18 Закону "Про професійно-технічну освіту"ст. 28 Закону "Про вищу освіту";

2) 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року – для всіх інших категорій найманих працівників.

Вимоги до розміру зарплати не застосовуватимуться у разі отримання дозволу на застосування праці осіб, зазначених у п. 3 ч. 1 ст. 42-1 Закону про зайнятість.

Для отримання дозволу роботодавець повинен буде подати до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, такі документи:

  • заява за формою, встановленою КМУ, в якій роботодавець підтверджує, що посада, на якій застосовуватиметься праця іноземця або особи без громадянства, відповідно до законів України не пов’язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці;
  • копії сторінок паспортного документа іноземця або особи без громадянства з особистими даними разом з перекладом на українську мову, засвідченим в установленому порядку;
  • кольорова фотокартка іноземця або особи без громадянства розміром 3,5 x 4,5 сантиметра;
  • копія проекту трудового договору (контракту) з іноземцем або особою без громадянства, посвідчений роботодавцем (крім осіб, зазначених у п.1 ч. 1 ст. 42-1 Закону).

Для працевлаштування окремих категорій іноземців та осіб без громадянства роботодавець додатково подає такі документи стосовно:

1) випускників університетів, що входять до першої сотні у світових рейтингах університетів, - копія диплома про вищу освіту відповідного університету, визнаного в Україні в установленому порядку;

2) іноземних працівників творчих професій - нотаріально засвідчені копії документів, що ідентифікують об’єкт авторського права та/або суміжних прав автора та засвідчують авторство (авторське право);

3) відряджених іноземних працівників - копія договору (контракту), укладеного між українським та іноземним суб’єктами господарювання, яким передбачено застосування праці іноземців та осіб без громадянства, які направлені іноземним роботодавцем в Україну для виконання певного обсягу робіт (надання послуг) і копію трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем або копію документу, що підтверджує трудові відносини іноземного працівника з іноземним роботодавцем, який його відрядив;

4) внутрішньокорпоративних цесіонаріїв – копія рішення іноземного суб’єкта господарювання про переведення іноземця або особи без громадянства на роботу в Україну та копія контракту, укладеного між іноземцем або особою без громадянства та іноземним суб’єктом господарювання, про переведення на роботу в Україну з визначенням строку роботи в Україні;

5) осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, - копії рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, та довідки про звернення за захистом в Україні.

Для працевлаштування засновників та/або учасників, та/або бенефіціарів (контролерів) юридичної особи роботодавець надає відомості про закінчення формування статутного капіталу товариства на момент подання заяви про видачу дозволу.

Для працевлаштування іноземних ІТ-професіоналів територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, самостійно отримує відомості про наявність у роботодавця зареєстрованого виду діяльності - комп’ютерне програмування.

 

Продовження дії дозволу

Для продовження дії дозволу роботодавцеві потрібно буде подати такі документи:

  • заява за формою, визначеною Кабміном;
  • копії сторінок паспортного документа іноземця або особи без громадянства з особистими даними разом з перекладом на українську мову, засвідченим в установленому порядку;
  • копія проекту трудового договору (контракту) з іноземцем або особою без громадянства, посвідчена роботодавцем.

Посадовим особам територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, заборонено вимагати від роботодавців документи, не встановлені цим Законом.

 

Дії роботодавця у разі втрати чи пошкодження дозволу

У разі втрати дозволу роботодавець повинен буде повідомити про це територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, який видав дозвіл, центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері захисту державного кордону та охорони суверенних прав України в її виключній (морській) економічній зоні, а також територіальний орган центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів, який видав посвідку на тимчасове проживання в Україні.

Дублікат втраченого дозволу видається за умови подання роботодавцем територіальному органові центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції заяви у довільній формі щодо видачі дубліката дозволу та копію документу, який підтверджує факт звернення роботодавця до територіального органу центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, реєстрації фізичних осіб, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів.

У разі пошкодження дозволу його дублікат видається територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції за умови подання роботодавцем відповідної заяви у довільній формі та повернення пошкодженого дозволу

 

Підстави для відмови у видачі, продовженні дії дозволу, у внесенні змін до дозволу

1) Неусунення підстав для зупинення розгляду заяви протягом встановленого строку або визнання територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, мотивувального листа, поданого роботодавцем, необґрунтованим;

2) подання заяви та документів для продовження дії дозволу з порушенням строку, встановленого частиною другою статті 42-6 цього Закону;

3) відсутність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостей про роботодавця або наявність відомостей про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, або наявність відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, який є роботодавцем.

4) відсутність або невідповідність відомостей у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування щодо розміру заробітної плати, визначеної ч. 3 ст. 42-1 Закону.

Рішення про відмову у видачі, продовженні дії дозволу, у внесенні змін до дозволу повинно містити перелік та опис підстав (обґрунтування) для відмови.

Відмова у видачі, продовженні дії або у внесенні змін до дозволу з підстав, не передбачених цією статтею, не допускається.

У разі відмови у видачі, продовженні дії або у внесенні змін до дозволу подані документи повертаються (видаються особисто, надсилаються поштовим відправленням) роботодавцю не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від роботодавця заяви про їх повернення.

Після усунення підстав для відмови у видачі, продовженні дії або у внесенні змін до дозволу роботодавець може повторно подати документи.

Рішення про відмову територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції у видачі дозволу, продовженні його дії,  скасування дозволу може бути оскаржене до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції не пізніше ніж через 10 календарних днів з дати його отримання роботодавцем.

Рішення про відмову територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції у видачі дозволу може бути оскаржено в судовому порядку.

***

Пропозиції та зауваження до зазначеного проекту Закону приймаються протягом 15 днів з дня оприлюднення проекту Закону за наступною адресою:

Міністерство соціальної політики України, 01006, м. Київ, 

вул. Еспланадна, 8/10, e-mail: k.s.podust@mlsp.gov.ua; тел.: 287-38-65.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»