• Посилання скопійовано

Неповнолітня донька працівниці стала матір'ю: що з відпусткою на дітей?

Одинока мати, донька якої у віці до 18 років народила дитину, втрачає право на соціальну відпустку на дітей за підставою «одинока мати»

Неповнолітня донька працівниці стала матір'ю: що з відпусткою на дітей?

Держпраці у Дніпропетровській області нагадує, що Законом про відпустки встановлено державні гарантії права на відпустки, умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

Законодавством про відпустки передбачено також надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

Про право працівника на використання відпустки передбачено у ст. 19 Закону про відпустки: «Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів».

У загальному випадку працівниця – одинока мати має право на соціальну відпустку на дітей до досягнення дитиною 18 років. Але в даному випадку працівниця втрачає право на соціальну відпустку на дітей, якщо її дитина набуває повної цивільної дієздатності до виповнення 18 років (повноліття).

Відповідно до ч. 1 ст. 35 ЦКУ «Надання повної цивільної дієздатності»: «Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини».

Тобто в даному випадку одинока мати донька якої у віці до 18 років народила дитину втрачає право на соціальну відпустку на дітей за підставою «одинока мати». У зв’язку з тим, що донька працівниці для догляду якої вона отримувала соціальну відпустку на дітей за підставою «одинока мати» набула повної цивільної дієздатності до досягнення 18 років, у зв’язку з народженням нею дитини.

Але зауважимо, що в даному випадку останній раз право на соціальну відпустку за підставою «одинока мати» виникає у працівниці за 2019 рік. Починаючи з 2020 року, вона втрачає це право. При цьому працівниця може скористатися належними їй днями соціальної відпустки на дітей (на протязі 2019 року) і після того, як її дитина набула повної цивільної дієздатності.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Дніпропетровській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»