• Посилання скопійовано

Чи можна надавати відпустку за заявою в електронній формі?

Роботодавець може надати відпустку за заявою, отриманою поштою

Чи можна надавати відпустку за заявою в електронній формі?

Бухгалтер.ua розповідає, що черговість, в якій надають щорічні відпустки, визначають графіками, затвердженими роботодавцем за погодженням з профспілкою (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводять до відома всіх працівників.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджують між працівником і роботодавцем, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Такий алгоритм визначає ст. 10 Закону про відпустки.

Тож законодавство немістить вимоги писати заяву про щорічну відпустку, якщо таку відпустку надають у строки, визначені графіком відпусток.

Якщо ж працівник забажав використати щорічну відпустку в інший період, ніж передбачений графіком відпусток, тоді це вирішують за погодженням сторін трудового договору (між працівником і роботодавцем).

Як правило, у такому випадку заявник пише заяву, на яку роботодавець накладає резолюцію, погоджуючись надати щорічну відпустку у вказані в ній терміни, або через певні обставини пропонує перенести її на інший період. Далі на підставі цієї заяви видають наказ (розпорядження) про надання відпустки.

При цьому направлена поштою заява працівника може бути підставою для видання роботодавцем наказу (розпорядження) про надання такому працівнику відпустки.

Адже письмове звернення надсилають поштою або передає громадянин до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства (ч. 6 Закону України від 02.10.1996 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян»).

Проте треба враховувати, що за відсутності погодження із роботодавцем строків надання відпустки, при отриманні зазначеної заяви роботодавець не зобов'язаний видавати наказ (розпорядження) про надання відпустки. Роботодавець може як задовольнити прохання працівника, так і відмовити йому.

Відповідні висновки викладені у листі Мінекономіки від 31.03.2020 р. №3512-06/21620-07.

Також в міністерстві нагадують, що роботодавець може погодитися, а може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник. А може запропонувати свої умови поділу щорічної відпустки або не ділити її взагалі.

І насамкінець зважайте, що між днем виплати зарплати за час відпустки і днем початку відпустки має бути не менше трьох календарних днів.

Джерело: Бухгалтер.ua

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»