• Посилання скопійовано

Працівник є основним та сумісником: як показати в табелі його хворобу?

У разі внутрішнього сумісництва Табель обліку використання робочого часу ведеться за двома посадами. Відповідно у випадках хвороби такого працівника у Табелі обліку проставляється позначка «ТН» та числовий код «26» за двома посадами

Працівник є основним та сумісником: як показати в табелі його хворобу?

Держпраці у Рівненській області розповідає як правильно зробити запис у табелі обліку робочого часу, якщо працівник, який захворів, має за основною посадою – 1 одиницю, сумісною посадою – 0,2 одиниці (хвороба по 2 посадах).

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Сумісництво – це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві (так звані внутрішнє та зовнішнє сумісництво відповідно).

Робота за сумісництвом та обмеження щодо сумісництва врегульовані постановою КМУ від 03.04.1993 р. №245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

Наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 р. №489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» введено в дію форму табелю обліку використання робочого часу та умовні позначення до нього.

Окремо зазначаємо, що табель обліку використання робочого часу є документом, за допомогою якого здійснюють контроль за дотриманням працівниками встановленого робочого часу та на підставі якого здійснюється нарахування заробітної плати.

Кожного працівника включають до табелю, як правило, один раз. Винятком є внутрішні сумісники. Особи, які суміщають на підприємстві, в установі, організації, зазначаються двічі з метою відображення робочого часу за основною посадою та за сумісництвом.

Тому, у разі внутрішнього сумісництва, табель обліку використання робочого часу ведеться за двома посадами.

Зазвичай, у випадках хвороби працівника у табелі обліку робочого часу проставляється позначка «ТН» та числовий код «26».

Таким чином, у табелі обліку використання робочого часу Вам необхідно відмітити тимчасову непрацездатність працівника як за посадою «оператор поштового зв’язку» так і за посадою «прибиральник» за допомогою текстового коду «ТН».

Додатково повідомляємо, що дане роз’яснення не містить норм права, а носить рекомендаційний характер.

Джерело: Держпраці у Рівненській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»