• Посилання скопійовано

Праця у нічний час: нюанси, на які звертає увагу Держпраці

Який час вважається нічним? Як оплачується робота у нічний час? Чи є можливість отримувати пенсію на пільгових умовах, якщо особа виконувала роботу у нічний час? Відповіді на ці та інші питання в нашій новині

Праця у нічний час: нюанси, на які звертає увагу Держпраці

Безоплатна правова допомога розповідає наступне.

Конституція України гарантує кожному громадянину право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя, вільно обирати професію. 

Нерідко виникає потреба в залученні працівників до роботи вночі. Це може бути обумовлено розпорядком роботи самого підприємства або мати епізодичний характер. Проте, які існують особливості виконання роботи у нічний час, роз’яснює фахівчиня Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна.

 

Який час, згідно із законодавством, вважається нічним?

Питання тривалості, режиму і порядку обліку робочого часу регулюються Кодексом законів про працю України. Нічним вважається час з 22 години вечора до 6 години ранку.

Нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. Стаття 54 КЗпП передбачає, що за умов роботи у нічний час встановлена тривалість роботи (зміни) скорочується на одну годину. 

Це правило не поширюється на працівників для яких уже передбачено скорочення робочого часу, а саме – для працівників, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці, – не більш як 36 годин на тиждень та для окремих категорій працівників (учителів, лікарів та інших).

Тривалість роботи також нe скорочується, якщо робітник прийнятий для роботи лишe у нічний час. 

Тривалість нічної роботи може прирівнюватись до денної у таких випадках:

  • коли цe необхідно за умовами виpобництва, зoкрема, в безперервних виробництвах;
  • на змінних роботах пpи шестиденному робочому тижнi з oдним вихідним днем.

 

Як оплачується робота у нічний час?

Робота у нічний час оплачується в підвищеному розмірі, встановленому генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (ст. 108 КЗпП).

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат (ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці»).

 

Чи є можливість отримувати пенсію на пільгових умовах за умов того, що особа виконувала роботу у нічний час?

Слід зазначити, що робота у нічний час враховується як шкідливий виробничий фактор, який надає право особі отримувати пенсію за віком на пільгових умовах. 

Перелік посад, займаючи які працівники мають право вийти на пенсію раніше встановленого законодавством строку, можливо знайти у постанові КМУ від 24.06.2016 р. №461 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

 

Кого забороняється залучати до роботи у нічний час?

Згідно зі ст. 55 КЗпП до роботи у нічний час забороняється залучати:

  • вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років;
  • осіб, молодших вісімнадцяти років; 
  • працівників інших категорій, передбачених  законодавством, зокрема, батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також опікунів (піклувальників), одного з прийомних батьків, одного з батьків-вихователів.

Залучення жінок до робіт у нічний час не допускається, за винятком тих галузей народного господарства, де це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід. Зазначені обмеження не поширюються на жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті лише члени однієї сім’ї.

До роботи у нічний час, за деяких умов, можливо залучати такі категорії працівників:

  1. осіб з інвалідністю – лише за їх згодою і за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям;
  2. осіб похилого віку – тільки за їх згодою та за умови, що це дозволяється їм  за станом здоров’я.

***

Читайте також: Особливості роботи та її оплати в нічний час

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»