• Посилання скопійовано

Як підтвердити неотримання соцвідпустки на окремі категорії дітей одного з батьків?

Мінекономіки розповіло про правила оформлення документа для надання роботодавцем додаткових 10 днів оплачуваної відпустки батькові або матері дитини

Як підтвердити неотримання соцвідпустки на окремі категорії дітей одного з батьків?

 Коментар до листа Мінекономіки від 01.07.2021 р. №4712-06/34401-07

Фахівці Мінекономіки у листі навели норму ст. 19 Закону «Про відпустки». За нею щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів  надається :

  • одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину;
  • матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі);
  • особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному з прийомних батьків.

Мінекономіки  підкреслило, що з норм цієї статті вбачається, що один з батьків має право на додаткову соціальну відпустку за умови, що інший з подружжя в поточному календарному році не скористався своїм правом на цю відпустку.

Але чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які слід пред'явити одному з батьків для підтвердження того, що він не скористався правом на додаткову соціальну відпустку. Тому, на думку міністерства, роботодавцю може бути надано будь-який належно оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків дитини не надавалася така соціальна відпустка. Яким саме має бути такий документ – у роз’ясненні не наведено. Тому це може бути й заява з підписом відповідної особи, яка не скористалася правом на відпустку.

Окремо у листі наводиться відповідь щодо надання додаткової соціальної відпустки жінці в період її перебування у відпустці для догляду за дитиною та/або у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Так от законодавством про працю не передбачено надання двох відпусток одночасно. Тобто, перебуваючи у таких відпустках, жінка не має права на оплачувану додаткову відпустку на дітей.

Свого часу фахівці Держпраці наводили дуже детальне роз’яснення щодо надання відпустки на дітей.

Наведемо найцікавіші питання та відповіді на них.

 

Чи виключаються святкові та неробочі дні з додаткової соціальної відпустки на дітей?

Так, виключаються (ч. 2 ст. 5 Закону №504). Святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 19 цього Закону), не враховуються.

 

Чи впливає соціальна відпустка на тривалість основної щорічної або інших відпусток, що належать працівникові?

Ні, додаткова відпустка на дітей не впливає на тривалість основної щорічної відпустки або інших відпусток. Ця відпустка надається понад кількість днів щорічних відпусток, передбачених Законом №504, а також іншими законами і нормативно-правовими актами.

 

Який стаж роботи на підприємстві необхідний для того, щоби скористатися додатковою відпусткою на дітей?

Така відпустка надається незалежно від стажу роботи на підприємстві.

 

 Чи може співробітниця-сумісник скористатися правом на додаткову соціальну відпустку на дітей?

Так, може. У ст. 2 Закону №504 сказано, що право на відпустки мають громадяни України, іноземці й особи без громадянства, які перебувають у трудових відносинах із роботодавцем. Тому співробітниця має право на відпустку, що належить їй, скрізь, де вона оформлена за трудовим договором.

 

 Чи пов'язаний період соціальної відпустки з відпрацьованим часом у поточному році та з датою народження дітей?

Відпустка на дітей може бути надана у будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини – до або після. Це пояснюється тим, що така відпустка належить до категорії соціальних і не належить до щорічних (лист Мінпраці від 19.02.10 р. №48/13/116-10).

 

 Чи «згорає» відпустка на дітей, якщо її не використати в поточному році або декілька років поспіль?

Ні, не згорає. Законодавством не передбачено строк давності, після якого працівники, що мають дітей, втрачають право на додаткову соціальну відпустку (лист Мінпраці №48/13/116-10).

Зверніть увагу! Додаткова соціальна відпустка тривалістю від 10 до 17 к. д. передбачена з 01.01.2010 р. А до того тривалість такої відпустки становила від 7 до 14 к. д.

Наприклад, співробітниця своєчасно не скористалася «дитячою» відпусткою, а зараз бажає використати ці дні в поточному році. У такому разі за період до 2010 року роботодавець зобов'язаний надати їй відпустку тривалістю 7 або 14 к. д. (залежно від кількості підстав).

 

Чи підлягає компенсації додаткова відпустка на дітей у разі звільнення?

Так, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ст. 24 Закону №504).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»