• Посилання скопійовано

Члени пожежно-рятувальних підрозділів – нова категорія працівників з 2023 року

Хто може бути членом пожежно-рятувального підрозділу? Які додаткові трудові гарантії матимуть такі працівники?

Члени пожежно-рятувальних підрозділів – нова категорія працівників з 2023 року

1 січня 2023 року набере чинності Закон від 16.11.2022 р. №2750-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування місцевої та добровільної пожежної охорони» . Здавалось би, до чого тут роботодавці та працівники?

Справа в тому, що цим Законом внесено зміни до КЗпП і Закону про відпустку, а також ще низки інших трудових нормативно-правових актів.  

А найголовніше те, що з  01.01.2023 року з’являється ще одна категорія працівників  – члени пожежно-рятувальних підрозділів.

 

Члени пожежно-рятувальних підрозділів: нова категорія працівників

Згідно зі ст. 22 Глави 5 Кодексу цивільного захисту України  (КЦЗУ), до сил цивільного захисту належать з-поміж інших пожежно-рятувальні підрозділи (частини) та  добровільні формування цивільного захисту.

У статті  63 КЦЗУ зазначається, що для здійснення заходів із запобігання виникненню пожеж, їх гасіння, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт органи місцевого самоврядування, громадські організації, суб’єкти господарювання, інші юридичні особи можуть утворювати пожежно-рятувальні підрозділи для забезпечення добровільної пожежної охорони.

Пожежно-рятувальні підрозділи для забезпечення добровільної пожежної охорони можуть утворюватися:

  1. органами місцевого самоврядування - з числа осіб, які постійно проживають на відповідній території;
  2. громадськими організаціями - з числа членів таких організацій;
  3. суб’єктами господарювання, іншими юридичними особами - з числа їх працівників.

Щоби стати членом пожежно-рятувального підрозділу для забезпечення добровільної пожежної охорони особа має звернутися зі заявою до суб’єкта, який утворив пожежно-рятувальний підрозділ для забезпечення добровільної пожежної охорони.

Членом пожежно-рятувального підрозділу може бути особа, яка:

  1. досягла 18 років, 
  2. має повну цивільну дієздатність, 
  3. здатна за станом здоров’я виконувати покладені на нього обов’язки, що підтверджується попередніми та періодичними медичними оглядами. 

І найцікавіше для роботодавця, що на період залучення членів пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони до гасіння пожеж, проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, проходження підготовки, перепідготовки за ними зберігається місце роботи (посада) та середня заробітна плата за основним місцем роботи.

 

Збереження середньої заробітної плати: зміни у КЗпП

Щоби не було сумнівів, чи зберігати середню зарплату за членами пожежно-рятувальних підрозділів, відповідні зміни були внесені і до частини 2 ст. 119 КЗпП. 

Тобто працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених Кодексом цивільного захисту України, законами "Про військовий обов'язок і військову службу" і "Про альтернативну (невійськову) службу""Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. 

 

Переважне право при скороченні членам пожежно-рятувальних підрозділів, але є нюанс

З 01.01.2023 року ст. 42 КЗпП також зазначає змін. 

Нагадаємо, що у ст. 42 КЗпП йдеться про переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці.

При скороченні чисельності чи штату працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

Тож при рівних умовах продуктивності праці і кваліфікації перевага у залишенні на роботі з-поміж інших категорій працівників надається в тому числі працівникам, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року. 

Наголошуємо, що перевага надається за умови, якщо працівник є членом пожежно-рятувального підрозділу не менше року. Тобто при скороченні працівників на підприємствах про таку пільгову категорію працівників кадровики згадуватимуть, як мінімум з січня 2024 року.

 

Зміни у Законі про відпустки

До ст. 25 Закону про відпустку додали ще одну категорію працівників, яким надаватиметься відпустка без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку. 

Відпустка без збереження заробітної плати за бажанням надається в обов'язковому порядку працівнику, який є членом пожежно-рятувального підрозділу для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року, - тривалістю до 5 календарних днів щороку, а члену добровільних формувань цивільного захисту - тривалістю до 5 календарних днів у рік залучення їх до виконання завдань зі запобігання та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільних формувань цивільного захисту.

Також щорічні відпустки за бажанням працівника у зручний для нього час надаються працівникам, які є членами пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони не менше року (п. 9.1 частина 14 ст. 10 Закону про відпустку).

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»