• Посилання скопійовано

Затверджено граничні норми вібрації на робочому місці та порядок її оцінки

МОЗ затвердило Граничні та робочі рівні виробничої вібрації, а також Порядок проведення оцінки рівня небезпеки впливу вібрації на працівника. Та запрацюють вони через шість місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні

Затверджено граничні норми вібрації на робочому місці та порядок її оцінки

МОЗ наказом від 13.02.2023 р. № 285  затвердило:

Ці Граничні та робочі рівні виробничої вібрації встановлюють значення граничної та діючої експозиції для локальної та загальної вібрації, що впливає на працівників у процесі роботи, для захисту працівників від загрози їхньому здоров'ю і безпеці, що виникає або може виникнути під час впливу на них вібрації.

Поширюються вони на всі види трудової діяльності, при яких працівники зазнають або можуть зазнавати впливу механічної вібрації у процесі роботи, крім морського і повітряного транспорту щодо загальної вібрації, якщо сучасний стан виробництва і специфічні характеристики робочого місця не дають можливості привести рівень вібрації у відповідність з гранично допустимими значеннями, незважаючи на вжиті технічні і організаційні заходи.

Для локальної вібрації встановлюються такі значення граничної та діючої експозиції:

  • граничне значення (віброприскорення) добової експозиції, встановлене для 8-годинної робочої зміни, становить 5 м/с-2;
  • значення (віброприскорення) діючої добової експозиції, встановлене для 8-годинної робочої зміни, становить 2,5 м/с-2.

Для загальної вібрації встановлюються такі значення граничної та діючої експозиції:

  • граничне значення (віброприскорення) добової експозиції, встановлене для 8-годинної робочої зміни, становить 1,15 м/с-2, або величина дози вібрації становить 21 м/с-1,75;
  • значення (віброприскорення) діючої добової експозиції, встановлене для 8-годинної робочої зміни, становить 0,5 м/с-2, або величина дози вібрації становить 9,1 м/с-1,75.

Своєю чергою Порядок визначає механізм проведення оцінки рівня небезпеки впливу вібрації на працівника. Поширюється він на всі види трудової діяльності, при яких працівники зазнають або можуть зазнавати впливу вібрації на роботі.

Цей наказ набере чинності через шість місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»