• Посилання скопійовано

Чи виплачується допомога по вагітності та пологах за час простою?

Як встановлювати та припиняти простій? На які виплати можуть претендувати працівники у період простою? Чи виплачується допомога по вагітності та пологах під час простою?

Чи виплачується допомога по вагітності та пологах за час простою?

Коментар до листа ПФУ від 04.04.2023 р. № 2800-030402-8/18033

Раніше ми вже розглядали питання тимчасової непрацездатності під час простою. Фахівці ПФУ дійшли висновку, що допомога з тимчасової непрацездатності, що виникла під час простою, не оплачується. Адже застрахована особа в період перебування у простої, тобто в період зупинення, невиконання роботи, отримує компенсаційну виплату за невідпрацьований час у розмірі, не нижчому від двох третин тарифної ставки. У разі настання у застрахованої особи одного зі страхових випадків за ст. 15 Закону №1105 у період перебування її у простої не з вини працівника втрати заробітної плати не відбувається, тож здійснювати виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності як компенсацію втраченого заробітку немає підстав. Про це ми писали тут.

І тепер черга вже фахівців ПФУ поставити крапки над «і» у питанні щодо оплати листка непрацездатності по вагітності та пологах, який було відкрито під час перебування жінки у простої.

 

Запровадження та припинення простою

Простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ст. 34 КЗпП).

Час простою може оплачуватися у розмірі, не нижчому від 2/3 окладу, у розмірі середнього заробітку або взагалі не оплачуватися (ст. 113 КЗпП) (див. табл. 1).

Оплата простою

 
 
 
 
 
 

Оплата простою 

 
 
 
 

№ з/п 

 
 

Причина простою 

 
 

Оплата 

 
 
 
 

1 

 
 

Простій не з вини працівника, в тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України 

 
 

Не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) 

 
 
 
 

2 

 
 

Простій не з вини працівника, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища  

 
 

Середня заробітна плата 

 
 
 
 

3 

 
 

Простій з вини працівника  

 
 

Не оплачується  

Простій може буде запроваджено на будь-який строк, оскільки в нормах чинного законодавства не встановлено ані максимального, ані мінімального строку простою. Простій може бути оформлено як на певний строк (якщо можливо), так і безстроково. Щодо кількості простоїв, які роботодавець може оголосити протягом певного періоду, також обмежень немає!

Керівник за потреби оголошує простій наказом. Накази про простій можуть бути або індивідуальними, або зведеними. Із наказом працівника можна ознайомити особисто чи в той спосіб, який визначено у трудовому договорі.

Якщо строк простою відразу було визначити неможливо або ж виникли об’єктивні обставини для припинення простою (як у коментованому листі), простій припиняється наказом.  

Зауважте! Тимчасово відкликати з простою працівника неможливо! Простій слід припинити наказом, і за потреби наказом знову можна оголосити простій. 

 

Простій та допомога по вагітності

Чи оплачується листок непрацездатності по вагітності, якщо його відкрито під час перебування працівниці у простої? Так, оплачується! Принаймні такої думки нині ПФУ.

Умови надання і тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах врегульовано у ст. 18 Закону № 1105.

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів.

Також є низка важливих правил, які слід пам’ятати про допомогу по вагітності:

  1.  надається у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати ;
  2. оплачується повністю за рахунок Пенсійного фонду;
  3. ПДФО та ВЗ не утримуються;
  4. ЄСВ нараховується залежно від категорії особи, у розмірі 22% або 8,41%, якщо йдеться про особу з інвалідністю;
  5.  не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески (у 2023 р. - 100 500,00 грн);
  6.  не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку (у 2023 р. - 6700,00 грн).

Також у ст. 18 Закону № 1105 зазначаються умови виплати допомоги по вагітності, коли відкриття лікарняного одночасно збігається з іншими подіями. Див. табл. 2.

 
 
 
 
 
 

Перелік подій, під час яких оплачується лікарняний по вагітності 

 
 
 
 

№ з/п 

 
 

Подія 

 
 

Умови виплати допомоги по вагітності та пологах 

 
 
 
 

 
 

 
 

Період тимчасової непрацездатності 

 
 

Листок непрацездатності закривається і з дня надання такої відпустки видається лікарняний по вагітності.  

Кожен з листків непрацездатності оплачується за нормами Закону № 1105 

 
 
 
 

 
 

 
 

Простій не з вини працівниці 

 
 

Допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами 

 
 
 
 

 
 

 
 

Щорічна (основна, додаткова) відпустка 

 
 
 
 

 
 

 
 

Відпустка без збереження зарплати 

 
 
 
 

 
 

 
 

Відпустка додаткова у зв’язку з навчанням 

 
 
 
 

 
 

 
 

Творча відпустка  

 
 
 
 

 
 

 
 

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років 

Отже, фахівці ПФУ у коментованому листі зробили висновки у випадку настання у застрахованої особи права на відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами на підставі листка непрацездатності під час простою підприємства, простій для застрахованої особи переривається і надається зазначена відпустка.

Таким чином, з дня настання періоду перебування працівниці у відпустці по вагітності та пологах їй припиняється оплата за час простою (у розмірі, не нижчому від 2/3 окладу, або в розмірі середнього заробітку) і надається допомога по вагітності, розрахована за нормами Порядку № 1266. Після закінчення відпустки працівниця має право скористатися відпустко для догляду за дитиною до трьох років або ж вийти на роботу. Якщо працівниця не захоче піти у відпустку для догляду за дитиною, а в роботодавця до того часу не налагодиться ситуація із забезпеченням роботою, він може знову «спрямувати» її у простій. 

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах надається за основним місцем роботи. Але в разі нереалізації права на отримання за основним місцем роботи вона може надаватися за сумісництвом.  Про це ми розповідали тут.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»