• Посилання скопійовано

Як отримати відпустку для догляду за дитиною, яка народилася на ТОТ?

Коли й кому надається відпустка для догляду за дитиною до трьох років? На підставі яких документів надається ця відпустка? Чи мають право на цю відпустку тато або мама дитини, яка народилася на тимчасово окупованих територіях?

Як отримати відпустку для догляду за дитиною, яка народилася на ТОТ?

Коментар до листа Мінекономіки від 08.06.2023 №4706-05/27237-09

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років

Питання надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку врегульовано ст. 179181 КЗпП та ст. 18, 20 Закону про відпустки.

Відпустка для догляду за дитиною може бути надана як матері, так і батьку дитини. Також ця відпустка може бути використана повністю або частинами бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною.

Відпустка для догляду за дитиною до трьох років є відпусткою без збереження зарплати, або, як зазначено в ч. 2 ст. 18 Закону про відпустки, може бути також частково оплачуваною коштом роботодавця.

 

Документальне оформлення надання відпустки

У ст. 20 Закону про відпустки зазначено: для того аби оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, потрібно надати заяву, на підставі якої буде оформлено наказ про надання цієї відпустки. На практиці працівники до заяви із проханням про відпустку додають копію свідоцтва про народження (для підтвердження віку дитини).

Бабі, діду або іншому родичу, які фактично доглядають за дитиною, відпустка надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) одного з батьків дитини про те, що він (вона) вийшов (вийшла) на роботу до закінчення терміну цієї відпустки.

Водночас у листі Мінекономіки від 08.06.2023 №4706-05/27237-09 також зазначено, що законодавством не визначено переліку документів, які працівник/працівниця має подати до заяви про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

І це правда, проте практика у цьому випадку переважує закон. Адже рішення про надання зазначеної соціальної відпустки приймає роботодавець з урахуванням наданих документів. І мало хто наважиться надати цю відпустку без документів, які підтверджують право на неї та її тривалість.

 

А якщо дитина народилася на тимчасово окупованих територіях, то яким документом підтвердити вік дитини, аби батько, мати чи інший родич могли скористатися відпусткою для догляду за дитиною до трьох років?

У коментованому листі фахівці Мінекономіки зазначили, що відповідно до ч. 1-3 ст. 9 Закону України від 15.04.2014 №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені в порядку, не передбаченому законом.

А будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Отже, документ про народження дитини, виданий незаконними органами на тимчасово окупованих територіях, має юридичну силу і може бути прийнятий роботодавцем для надання відпустки для догляду за дитиною до трьох років, якщо працівниця чи працівник продовжує перебувати у трудових відносинах із ним.

Але після звільнення цих територій або ж якщо працівник чи працівниця перемістяться на території, підконтрольні Україні, слід провести реєстрацію дитини в органах РАЦС.

Тобто ані мати, ані батько дитини не будуть позбавлені права на відпустку для догляду за дитиною до трьох років, яка народилася на тимчасово окупованій території.

 

Вихід із відпустки

Вважаємо, не буде зайвим нагадати, що з відпустки для догляду за дитиною можна вийти вчасно, тобто коли дитині виповниться три роки, а також цю відпустку можна припинити достроково.

Працівник чи працівниця, в яких закінчується відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, мають стати до роботи у перший робочий день за графіком роботи після дня, в який дитині виповниться три роки. Це випливає з норм, зазначених у ст. 241-1 КЗпП. Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідні місяць і число останнього року строку.

Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що відповідного числа не має, то строк закінчується в останній день цього місяця.

Якщо відпустка припиняється достроково, то тут працівниці чи працівнику буде потрібно за 10 календарних днів до дня дострокового припинення відпустки подати заяву із проханням припинити відпустку до 3 років (ч. 9 ст. 179 КЗпП). У заяві має бути зазначена дата, з якої вона чи він хоче стати до роботи. І на підставі заяви видається наказ про припинення відпустки.

 

Відпустковий стаж та страховий стаж

За період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років відпустковий стаж не накопичується (ст. 9 Закону про відпустки)

Щодо страхового стажу, то тут треба уточнити, що страховий стаж формується не на підставі перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а з підстави одержання допомоги при народженні дитини. Адже за таких осіб органи соцзахисту сплачують єдиний страховий внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за рахунок бюджетних коштів. Докладно про це писали тут.

А допомогу при народженні дитини надають одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом із дитиною, щоб створити належні умови для її повноцінного утримання та виховання (п. 10 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2001 №1751).

Тобто допомогу при народженні може оформити як мама, так і тато, а от про бабу й діда не зазначено.

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»