• Посилання скопійовано

Норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни: нова законодавча ініціатива

Законопроєктом №10261 пропонується встановити норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни у розмірі 2% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб - у кількості 1 робочого місця

Норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни: нова законодавча ініціатива

14 листопада 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №10261 "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо гарантій працевлаштування ветеранів війни".

Законопроєкт передбачає запровадження прав ветеранів війни на працевлаштування та посилення права на працевлаштування особам зінвалідністю, в тому числі внаслідок війни. Такий механізм передбачає посилення співпраці між українськими суб’єктами господарювання (бізнесами) та ветеранами війни і симулюватиме перших реінтегрувати останній до цивільного економічного життя.

Зокрема, пропонується доповнити Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» новою статтею 16-1 "Забезпечення права ветеранів війни на працевлаштування".

Згідно з нею для підприємств, установ, організацій, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю, буде встановлено норматив робочих місць для працевлаштування ветеранів війни у розмірі 2% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця. При розрахунках кількість робочих місць округлюється до цілого значення.

Виконанням нормативу робочих місць у кількості, визначеній згідно з частиною першою цієї статті, вважається працевлаштування підприємством, установою, організацією, у тому числі фізичною особою, яка використовує найману працю, ветеранів війни, для яких це місце роботи є основним.

Пенсійний фонд надаватиме Українському ветеранському фонду інформацію:

  • про працевлаштованих ветеранів війни;
  • про створення підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, робочих місць для ветеранів війни, про зайнятість та працевлаштування ветеранів війни;
  • необхідну інформацію для обчислення кількості робочих місць для працевлаштування ветеранів війни підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами, які використовують найману працю, відповідно до нормативу, встановленого частиною першою цієї статті.

Отримана від ПФУ інформація, яка містить ознаки порушень законодавства про створення робочих місць для ветеранів війни, є підставою для проведення перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю.

Держпраці у порядку, визначеному КМУ, здійснюватиме перевірки підприємств, установ, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування ветеранів війни, у тому числі шляхом його зарахування.

Керівники підприємств, установ, організацій, у тому числі, фізичні особи, які використовують найману працю, у разі незабезпечення виконання нормативу робочих місць для працевлаштування ветеранів війни нестимуть відповідальність у встановленому законом порядку.

Український ветеранський фонд щороку до 10 березня в автоматизованому режимі з використанням даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Єдиного державного реєстру ветеранів війни здійснюватиме визначення підприємств, установ та організацій, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць, визначеного згідно з частиною першою цієї статті, та надсилатиме їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті, у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць ветеранів війни за попередній рік. При цьому адміністративногосподарські санкції визначаються в таких розмірах:

  • у розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі у фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана війни і не зайняте ветераном війни;
  • у розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі у фізичної особи, яка використовує найману працю, де працює від 8 до 15 осіб, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування ветерана війни і не зайняте ветераном війни.

Порядок визначення ветеранів війни, які можуть бути працевлаштовані, обчислення кількості робочих місць для їхнього працевлаштування, порядок контролю за виконанням нормативу робочих місць для ветеранів війни, порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі фізичних осіб, які використовують найману працю, а також порядок розрахунок та сплати сум адміністративно-господарських санкцій ними за порушення вимог цієї статті має визначити Кабмін. 

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»