• Посилання скопійовано

Оплата роботи у відрядженні: на що звернути увагу?

Працівник працює на умовах неповного дня. Як оплатити відрядження такому працівникові, у якому він працює повний день? З детальним розʼясненням та розрахунком – ознайомимося далі

Оплата роботи у відрядженні: на що звернути увагу?

Що каже закон?

Працiвникам, якi скеровуються у службове вiдрядження, оплата виконаної роботи провадиться вiдповiдно до умов, визначених трудовим або колективним договором, i розмiр такої оплати працi не може бути нижчим вiд середнього заробiтку (ст. 121 КЗпП).

Отже, у разi скерування працiвника у вiдрядження треба порiвняти суму середнього заробiтку та фактичного денного заробiтку вiдповiдно до умов трудового або колективного договору i якщо:

  • фактичний заробiток вищий за середнiй заробiток, — відпрацьовані години відрядження оплачуються за рахунок фактичного годинного заробітку;
  • а якщо вищий середнiй заробiток, — то відпрацьовані години оплачуються виходячи зі середнього заробітку за годину.

Безумовно, що оплаті підлягають усі відпрацьовані години. За яким графіком повинен працювати працівник під час відрядження, має бути зазначено в наказі про відрядження.

Так, для бюджетників п. 13 розд. І Інструкції №59 одразу встановлює, що нарахування зарплати відрядженому працівнику здійснюється за графіком, установленим за місцем постійної роботи. Проте у небюджетників такого обов’язку немає, тож вирішувати, за яким графіком працювати під час відрядження (за ним же буде нараховано і зарплату), має роботодавець.

Чому це важливо: під час відрядження працівника теж ведеться облік його робочого часу. І в табелі треба проставляти фактичну кількість відпрацьованих ним годин. Може вийти так, що під час відрядження працівник мав надурочні години. Або ж працював у свій вихідний день і не наполягає на іншому дні відпочинку. А за такі відхилення від встановленого йому графіка він має право отримати подвійну оплату.

 

Як порахувати середню зарплату

Із фактичною зарплатою за годину у місяці відрядження все просто: беремо оклад і ділимо його на кількість робочих годин у такому місяці за графіком працівника.

 

З яких виплат рахуємо фактичну зарплату?

До фактичного заробiтку працiвника, який має порiвнюватися зі середнім, включають усi елементи заробiтної плати, яку працiвник одержує за умовами трудового, колективного договору в мiсяцi, в якому його скеровують у вiдрядження: оклад, доплати, надбавки, премiї, iндексацiя тощо.

 

А от зі середньою зарплатою за годину треба буде подумати. Адже при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відрядження враховують норми Порядку №100.

Відповідно до п. 2 Порядку №100 оплата часу відрядження провадиться виходячи із заробітної плати за 2 календарні місяці, що передують місяцю скерування у відрядження.

Формально виплати, що обчислюються зі середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, нараховують множенням середньоденної заробітної плати на робочі дні, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденну заробітну плату визначають діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на кількість відпрацьованих робочих днів.

Але ж зарплата платиться не за календарний день, а за відпрацьований. Це не випадок збереження середнього заробітку, а оплата фактично відпрацьованого часу! Тож не враховувати графік та години роботи працівника, на нашу думку, неправильно. Дні відрядження мають оплачуватися відповідно до умов роботи працівника.

 

Якщо працівник працює в умовах неповного робочого часу

Якщо працівник працює в умовах неповного робочого дня, а під час відрядження відпрацьовуватиме (за наказом керівника) повний робочий день, то виникає два запитання:

  • чи повідомляти працівника про зміну його графіка за 2 місяці;
  • чи є додаткові відпрацьовані години понаднормовими і чи підлягають вони подвійній оплаті?

Поїздка у відрядження з іншим графіком роботи, ніж основний, є тимчасовою зміною умов праці, тож попередження за 2 місяці не потребує. Проте позаяк основним графіком працівника залишається неповний робочий час, то питання щодо подвійної оплати додаткових годин залишається актуальним.

Ні, подвійної оплати не буде. І саме тому, що основний графік у працівника — це неповний робочий час.

У разі роботи на умовах неповного робочого часу перепрацьовані години (у межах нормальної тривалості робочого часу) не вважаються понаднормовими та оплачуються в одинарному розмірі (абз. 2 п. 16 Постанови Пленуму ВСУ від 24.12.1999 №13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці»).

Покажемо, як, на нашу думку, працює все, зазначене вище, на двох прикладах.

Приклад 1 У червні 2024 р. працівник був у відрядженні згідно з наказом 8 робочих днів. Штатний оклад 74 534 грн, але позаяк працівник працює за графіком — 6 годин на день, 5 днів на тиждень, то за повністю відпрацьований місяць йому належиться частина окладу в розмірі 55 900,50 грн.

У квітні 2024 року відпрацьовано норму — 22 дні (132 години). Нарахована зарплата — 55 900,50 грн.

У травні 2024 року відпрацьовано норму — 23 дні (138 годин). Нарахована зарплата — 55 900,50 грн.

Усього працівник відпрацював 45 роб. дн. (270 роб. г.) з нарахованою зарплатою за два місяці — 111 801,00 грн.

У червні 2024 року відпрацьовано норму 20 днів, у тому числі 8 днів у відрядженні. Яка зарплата належиться працівникові до нарахування?

Розрахунок.

У червні працівник мав відпрацювати за основним графіком 120 годин.

Годинний заробіток за червень, у якому працівник перебував у відрядженні:

— 55 900,50 грн : 120 роб. г. = 465,84 грн.

Середня заробітна плата працівника виходячи з двох попередніх місяців квітень — травень:

— 111 801,00 грн : 270 роб. г. = 414,08 грн.

Фактичний заробіток працівника вищий за середню зарплату, тому години роботи у відрядженні будуть оплачені як звичайні робочі години червня (в одинарному розмірі, бо державні норми робочого часу через зміну графіка перевищені не були).

Сума зарплати за повністю відпрацьований червень 2024 року становить:

12 роб. дн. х 6 роб. г. х 465,84 + 8 роб. дн. х 8 роб. г. х 465,84 = 33 540,48 + 29 813,76 = 63 354,24 грн.

Це був випадок, коли фактичний заробіток працівника перевищував середній за останні два місяці. А що як навпаки?

Приклад 2 Візьмімо умови Прикладу 1, але уявімо собі, що:

у квітні 2024 року відпрацьовано норму — 22 дні (132 години). Але тоді нарахована зарплата становила 70 000 грн.

У травні 2024 року відпрацьовано норму — 23 дні (138 годин), нарахована зарплата 70 000 грн.

Тобто всього за два місяці, які передують місяцю відрядження, працівник відпрацював 45 роб. дн. (270 роб. г.) з нарахованою зарплатою 140 000,00 грн.

Яка зарплата належиться працівникові до нарахування за червень?

Розрахунок.

У червні працівник мав відпрацювати за основним графіком 120 годин.

Годинний заробіток за червень, у якому працівник перебував у відрядженні:

— 55 900,50 грн : 120 роб. г. = 465,84 грн.

А от середня заробітна плата працівника виходячи з двох попередніх місяців квітень — травень:

— 140 000,00 : 270 роб. г. = 518,52 грн.

Фактичний заробіток працівника нижчий за середню зарплату, тому години роботи у відрядженні будуть оплачені виходячи зі середньої зарплати.

Сума зарплати за повністю відпрацьований червень 2024 року становить:

12 роб. дн. х 6 роб. г. х 465,84 + 8 роб. дн. х 8 роб. г. х 518,52 = 33 540,48 + 33 185,28 = 66 725,76 грн. 

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»