• Посилання скопійовано

Виплата лікарняного у разі нещасного випадку на виробництві: розʼяснення від ПФУ

Допомога по тимчасовій непрацездатності через нещасний випадок на виробництві виплачується страхувальниками за основним місцем роботи та за сумісництвом. При цьому перші сімнадцять днів тимчасової непрацездатності оплачуються за рахунок роботодавця

Виплата лікарняного у разі нещасного випадку на виробництві: розʼяснення від ПФУ

Пенсійний фонд України своїм листом від 18.06.2024 №24884-33720/К-03/8-2800/24 надав роз’яснення щодо особливостей виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі нещасного випадку на виробництві.

У ПФУ нагадали, що соціальне страхування здійснюється за принципами законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування (ч. 1 ст. 3 Закону №1105).

Закон №1105 визначає правові, фінансові та організаційні засади за такими видами загальнообовʼязкового державного соціального страхування:

  • у звʼязку з тимчасовою втратою працездатності;
  • від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі – страхування від нещасного випадку).

Частиною 3 ст. 36 Закону №1105 визначено правовий механізм надання допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. При цьому законодавчо не визначені окремі умови надання зазначеної страхової виплати у разі працевлаштування застрахованої особи за основним місцем роботи та за сумісництвом.

Посадовці також проінформували, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (далі – допомога по тимчасовій непрацездатності) призначається та виплачується страхувальником у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (оподатковуваного доходу) (п. 1 розділу IV Порядку №4-1).

При цьому перші сімнадцять днів тимчасової непрацездатності оплачуються страхувальником за рахунок коштів підприємства, установи, організації. А починаючи з вісімнадцятого дня непрацездатності – за рахунок коштів соціального страхування.

Підставою для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок непрацездатності, виданий відповідно до чинних нормативно-правових актів, із зазначеними в ньому відповідними причинами тимчасової непрацездатності та акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за формою, встановленою Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженим постановою КМУ від 17.04.2019 №337.

Листок непрацездатності формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку (медичних висновків) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообовʼязкового державного соціального страхування та надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (п. 2 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 №1234, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.07.2021 за №890/36512 (далі – Порядок №1234).

Категорія медичного висновку «Захворювання або травма загального характеру» може відповідати причинам непрацездатності:

  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не повʼязані з нещасним випадком на виробництві»;
  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві» (у разі наявності у медичному висновку відмітки про звʼязок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта);
  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання» (у разі наявності у медичному висновку відмітки про звʼязок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта) (пп. 1 п. 6 розділу II Порядку №1234).

У випадку, коли пацієнт повідомив лікуючому лікарю про те, що непрацездатність мала звʼязок із нещасним випадком, професійним захворюванням або аварією на виробництві, для категорій медичних висновків «Захворювання або травма загального характеру», «Переведення особи на легшу роботу» лікуючий лікар робить відмітку про звʼязок випадку непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта (п. 4 розділу IV Порядку №1066).

Надалі, після завершення розслідування нещасного випадку або професійного захворювання на підставі актів розслідування нещасного випадку або професійного захворювання причина непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не повʼязані з нещасним випадком на виробництві» може бути змінена Пенсійним фондом України на причини непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві» або «Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання» (п. 7 ч. II Порядку №1234).

За висновком ПФУ, саме допомога по тимчасовій непрацездатності за страхуванням від нещасного випадку виплачується страхувальниками за основним місцем роботи та за сумісництвом. При цьому перші сімнадцять днів тимчасової непрацездатності оплачуються роботодавцем за рахунок коштів підприємства, установи, організації. Іншого чинним законодавством не передбачено.

Від себе зауважимо, що це виходить через те, що Порядок №440, на який ПФУ та Мінсоцполітики грунтуються у своїх розʼясненнях щодо питань оплати лікарняних за місцем роботи за зовнішнім сумісництвом поширюється тільки на звичайні лікарняні, не повʼязані з нещасними випадками. Про це ми писали тут.

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»