• Посилання скопійовано

Громадянин, що здійснює незалежну профдіяльність, використовує печатку в своїй діяльності

Питання щодо використання печатки або штампу при здійсненні незалежної професійної діяльності самозайнята особа вирішує особисто в залежності від специфіки своєї діяльності

Громадянин, що здійснює незалежну профдіяльність, використовує печатку в своїй діяльності

Однак є випадки коли чинне законодавство вимагає обов’язкового використання печаток. Зокрема, коли фізична особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, використовує найману працю.

Укладання з громадянином трудового договору (контракту, угоди) на використання його праці зобов’язує самозайняту особу забезпечувати умови та охорону праці, її оплату, а також інші соціальні гарантії відповідно до чинного законодавства.

Нагадуємо, що трудові відносини громадян регулюються Кодексом законів про працю України, Законом України "Про оплату праці" від 24.03.95 № 108/95-ВР та іншими нормативними актами з цього питання.

Так, згідно із Законом України «Про оплату праці» (ст.31) та Кодексом законів про працю України (ст. 49)  на підставі трудового договору, зокрема, з самозайнятою особою, на вимогу працівника  роботодавець зобов’язаний видати йому довідку про розмір зарплати. Відповідальність про достовірність даних, відображених у довідці, несе роботодавець, який виплачує доходи найманим працівникам.   

При цьому, якщо відповідними положеннями (наприклад: щодо надання субсидій) встановлено, що  довідки повинні бути обов’язково скріплені печаткою роботодавця, то при видачі таких довідок самозайнята особа - роботодавець,  повинен дотримуватись вимог щодо правильності їх оформлення.   

Джерело: Міністерство доходів і зборів України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»