• Посилання скопійовано

Право власності на нерухомість іноді можна підтвердити й документом про оплату

Лист Держреєстраційної служби від 27.02.2013 р. №С-156-6

Право власності на нерухомість іноді можна підтвердити й документом про оплату

Згідно зі ст. 697 ЦК України, договором може бути встановлено, що право власності на переданий покупцеві товар зберігається за продавцем до оплати товару або настання інших обставин. У цьому разі покупець не має права розпоряджатися товаром до переходу до нього права власності, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із призначення та властивостей товару. 

Якщо покупець прострочив оплату товару, то продавець має право вимагати від нього повернення товару, аналогічно — у разі ненастання обставин, за яких право власності на товар мало би перейти до покупця. 

Приклад. Сторони домовилися про купівлю-продаж нерухомого майна, проте право власності на нього переходить після повної оплати. Строк оплати, скажімо, два місяці з дня підписання договору купівлі-продажу.

Державна реєстраційна служба вказує на те, що права на нерухоме майно та їхні обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації, тобто внесення відомостей про таке майно та його власника до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Отже, за нашим прикладом, право власності на нерухомість покупець набуде з моменту повної оплати за придбану нерухомість. 

Причому при проведенні такої реєстрації обов'язковим є подання відповідного документа, який засвідчує факт настання такої події — підтвердження факту повної оплати. Що саме можна розуміти під таким документом, Порядок №703 не роз′яснює.

Відповідно для уникнення непорозумінь сторонам слід обумовити безпосередньо у договорі, у т. ч. й за нашим прикладом, документ про внесення повної оплати за придбану нерухомість.

До речі, якщо предметом угоди купівлі-продажу є земельна ділянка, то момент переходу права власності на неї є істотною умовою такої угоди (ч. 2 ст. 132 Земельного кодексу України). 

Але тут постає ще одне запитання: протягом якого часу після настання відповідної події (за нашим прикладом повної оплати за нерухомість) слід звернутися за державною реєстрацією прав на таке майно?

ДРСУ вказує на те, що законодавство не передбачає, протягом якого строку з часу повної оплати нерухомості за договором, в якому міститься відкладальна умова (тобто з моменту набуття права власності на нерухомість), набувач майна за договором має звернутися за державною реєстрацією права власності на нього.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Договірні відносини»