• Посилання скопійовано

ДПСУ вказує на необхідність сплатити кошти, якщо скасовані попередні судові рішення

Лист ДПСУ від 11.04.2012 р. №6445/16/10-1113/1601

Питання, яке стало приводом для коментованого листа ДПСУ, є не просто актуальним, а найімовірніше -- згодом стане однією з основних проблем платників податків та податкових органів.

Отже, йдеться про виконання рішення ВСУ... щодо податкового повідомлення-рішення, винесеного та оскарженого до 01.01.2011 року, тобто до прийняття ПКУ.

Почнімо з моделювання цілком реальної ситуації: платник податків після проходження процедури адміністративного оскарження, винесеного за результатами перевірки податкового повідомлення-рішення (а це чотири інстанції за Законом №2181), звернувся до адміністративного суду. Причому як рішення першої інстанції, так і рішення апеляційної інстанції винесено на користь платника податків. Оскільки рішення апеляційної інстанції (у нашому прикладі це важливо!) набрало законної сили ще у 2010 році, то за Законом №2181 такі податкові повідомлення-рішення вважаються відкликаними (підпункти 6.4.1, 6.4.4 статті 6 Закону №2181).

Причому і тепер у ст. 60 ПКУ містяться аналогічні вимоги щодо відкликання рішення податкових органів про нарахування грошових вимог.

Далі -- за результатами розгляду вже касаційної інстанції (в даному випадку -- ВСУ) попередні судові рішення скасовані, у позові платникові податків відмовлено. Як діяти платникові податків -- сплатити податкове зобов’язання? А підстава для сплати -- нове рішення ДПІ чи податкова вимога?

Шукаючи відповідь на це запитання, розумієш, що є значна прогалина у законодавстві в частині відновлення рішень податкових органів про нарахування грошових вимог, у разі коли, скажімо, касаційна інстанція (ВАСУ чи ВСУ) скасовує рішення апеляційної інстанції -- адже саме її розуміють і Закон №2181, і ПКУ, коли говорять про «... рішення суду, що набрало законної сили...».

ДПСУ зазначає, що у разі скасування судом касаційної інстанції рішень судів першої та апеляційної інстанцій, якими задоволено позовні вимоги платника податків щодо скасування податкових повідомлень-рішень загалом, немає підстав для прийняття нових повідомлень-рішень з огляду на те, що поновлюються останні (тобто ті, що були скасовані).

З тим, що нові податкові повідомлення-рішення податковим органом не приймаються, можна погодитися, адже ПКУ не встановлює можливості прийняття додатково податкових повідомлень-рішень, крім тих, що прийняті за результатами проведеної перевірки. Проте щодо висновку податкового органу в частині того, що поновлюються ті рішення, які були скасовані, то такий висновок дещо передчасний.

Щодо податкових вимог, то ДПСУ зазначає, що вони надсилаються у разі виникнення обставин, передбачених статтею 59 Кодексу, зокрема при несплаті платником податків узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені законодавством строки. І ці строки, на думку податкового органу, починають відлічуватися саме з дати набрання законної сили рішенням касаційної інстанції.

Тобто у цьому випадку йдеться вже про податковий борг. Зважаючи на позицію ВАСУ (лист від 12.04.2012 р. №1044/11/13-12), виникає запитання: чим податкові органи будуть підтверджувати дату виникнення податкового боргу (для встановлення строків звернення до суду з поданням у порядку ст. 183-3 КАС України)?

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»