• Посилання скопійовано

Реквізити зарплатної звітності за II квартал: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Які додатки підлягають заповненню найчастіше? Як заповнити реквізити основного розрахунку? Як заповнити реквізити додатків об'єднаної звітності?



Найпоширенішими додатками, які заповнюються, є Д1, Д4 та Д5. Також підприємства, які мають спеціальний стаж за працівниками окремих посад і професій, ще використовують Д6. Отже наразі поговоримо про ці форми.

Насамперед треба згадати, що податкова зарплатна звітність представлена декількома варіантами. Перша – це звітна, тобто яку ми наразі формуємо за ІІ квартал. І у звітній формі, як я вже згадала, кожен з нас переживатиме матрицю нумерації в кожному окремому додатку. Тому пропоную зараз, аби у вас не було шоку або додаткових питань, зважаючи на те роз’яснення, яке вже надала податкова щодо нумерації, згадати, як у вигляді матриці можна просто сформувати заповнення реквізитів.

Тож запрошую вас разом зі мною замалювати таку матрицю (я б її назвала бухгалтерська матриця реквізитів зарплатної звітності). І в межах цієї матриці ми зараз зробимо заповнення необхідних реквізитів.

Отже, малюю п’ять стовпчиків. У них ми будемо зазначати квартал, номер розрахунку, номером місяця в кварталі, номер додатку в розрахунку (візьмемо найпоширеніші форми – це Д1, Д4, Д5 і основний розрахунок).

 

Основний розрахунок за формою «звітний» ми подаємо за ІІ квартал і номер цього розрахунку у статусі «звітний» буде першим. Всі інші показники розрахунку у нас не заповнюються.

Далі додаток Д1 за перший місяць. Формуємо за ІІ квартал і в Д1 у нас відсутня нумерація самого розрахунку, але ми визначаємо з вами номер місяця у кварталі. Отже, номер місяця в квартал – 1.

Підприємства, які мали рух нарахувань щомісяця протягом звітного кварталу, тобто в квітні, травні, червні. Квітневі, травневі і червневі нарахування відображатимуться у відповідних Д1-додатках щомісяця.

Підприємства, які не мали з певних обставин нарахувань – перший варіант.

Підприємство перебувало у відпустці без збереження заробітної плати повний місяць. Таким підприємствам заповнення Д1 за такий місяць є обов’язковим. Тобто пропустити заповнення цих показників не можна. Якщо ви це зробите, доведеться подавати у майбутньому уточнення. Отже, у даному випадку ми формуємо за перший місяць звітного кварталу (це у нас буде квітень). І відповідно по цьому додатку Д1 номер 1.

Д1 за другий місяць ІІ кварталу має відмітку другого місяця у кварталі (це травень). І відповідно його нумерація в додатку буде друга.

Якщо підприємство з певних підстав не здійснювало нарахувань (наприклад, оскільки не мало найманих працівників. Є директор, який виключно сам налаштовував бізнес і не нараховував собі зарплату). В таких випадках нарахувань за квітень і травень умовно немає. Розуміємо, що бухгалтер не формуватиме ні за перший, ні за другий місяць таку форму додатку. Але у третьому місяці директор може собі нарахувати зарплату умовно, оскільки розпочав діяльність. Тому виникатиме номер 1, номер розрахунку, у третьому місяці по такому додатку.

Зверніть увагу: нумерація останнього стовпчика рахує кількість утворених додатків в межах одного виду. Д1, якщо ви сформували один за весь квартал буде 1. Якщо ви сформували два за весь квартал, то буде 1 та 2. І це не обов’язково за перший та другий місяць. Може бути за другий та третій місяці. Про це ми з вами говорили на наших онлайн-проєктах і я дуже детально це пояснювала.

Д1 за третій місяць так само ми заповнюємо за ІІ квартал, ставимо третій місяць і визначаємо нумерацію розрахунку.

 

Далі у нас іде Д4. Д4 – це 4ДФ, тобто форма, яка заповнюється також в розрізі місяців. Але у цієї форми є заповнення у всі колонки. Отже, так само ми переходимо з вами до заповнення звітного ІІ кварталу. І ось, зазначаючи номер розрахунку, який у нас є першим, 4ДФ відображає цей показник.

Перший розрахунок, першого місяця. І в нумерації додатку Д4 він є першим. Отже, коли ви будете проставляти нумерацію, для тих підприємств, хто заповнює звітність самостійно, без автозаповнення (тобто користуються безкоштовними сервісами) зверніть увагу: кабінет платника податку на сайті податкової не дає можливості автоматичного заповнення. Інші безкоштовні і платні сервіси дають можливість автоматичного заповнення усіх реквізитів.

Д4 за другий місяць ІІ кварталу так само має номер розрахунку 1, другий місяць і відповідно другий номер у додатку розрахунку.

Д4 за третій місяць ІІ кварталу має аналогічну нумерацію перших двох колонок. Далі третій місяць і номер додатку 3.

 

Насамкінець поговоримо про форму Д5. Д5 має лише два заповнених атрибути. Це другий звітний квартал і номер додатку у розрахунку (в нашому випадку 1).

 

Отже, така бухгалтерська матриця у нас сьогодні діє. Подивіться на слайд аби мати можливість її переписати. Застосовуйте у поміч таку таблицю не тільки для другого кварталу, але й для ІІІ кварталу, просто змінюючи у другій колонці номер кварталу.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»