• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 травня – 5 червня

17 змін та подій, які чекають нас у червні; ситуація з коронавірусом наразі стабілізувалась (вся країна у «жовтій» зоні); проєкт нової податкової реформи; прийняття ВРУ нових законів (про реформування прожиткового мінімуму, податок на Google та Facebook та ін.) та можливе збільшення податківцями перевірок під час карантину (наразі проєкт)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 травня – 5 червня

Що нас чекає у червні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, які зміни та події чекають нас протягом найближчих 30 днів. У червні це:

  • нові форми заявок на виготовлення акцизних марок та звіту про їх використання (з 1 червня);
  • перерахунок пенсій з 1 червня (але не всім!);
  • нюанси індексації зарплати;
  • зміни в обліку трудової діяльності з 10 червня;
  • сплата податкового боргу, аби списали пеню та штраф (ви ще встигаєте до 10 червня);
  • …і, зрешою, – додаткові вихідні дні.

Про ці та ще 11 змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів травня – ось тут.

 

Що чекати від податкової реформи-2021: законопроєкт вже у ВРУ
Нагадаємо, що 12 травня КМУ ухвалив законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». 2 червня його було зареєстровано у ВРУ за №5600.

Змін чимало і стосуються вони індексації ставок податків, адміністрування податків і зборів, ПДФО і війського збору, податку на прибуток, ПДВ, акцизного податку, рентної плати, єдиного та екологічного податків, плати за землю. Більше подробиць – у новині.

У разі прийняття Закон набере чинності вже з 1 липня 2021 року (крім окремих норм).

 

Уряд погасить борг з виплат карантинної допомоги
Постановою від 31.05.2021 р. №543 Кабмін вніс зміни до постанови про виплати 8000 грн ФОПам і найманим працівникам, які постраждали від карантину.

За інформацією ПФУ, на сьогодні залишаються без фінансування 165 199 заяв на суму 1 321 592 тис. грн. Тож, згідно з постановою, із загального фонду державного бюджету виділяється ще 1,4 млрд грн.

 

А в Україні лад і спокій: всі регіони у «жовтій» зоні
За даними МОЗ, станом на 4 червня всі регіони України та місто Київ знаходяться в «жовтій» карантинній зоні.

Водночас в деяких регіонах показники частково відповідають навіть «зеленій» зоні карантину:

  • у Києві, Закарпатській, Полтавській та Хмельницькій областях – нижчий відсоток від епідпорогу становить менше 50%,
  • у Києві, Закарпатській, Вінницькій, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградський, Луганській, Одеській, Полтавській, Тернопільській, Харківській, Хмельницькій та Херсонській областях – коефіцієнт виявлення випадків інфікування менше 5%.

Віктор Ляшко також заявив, що на літній період карантинні обмеження можуть послабити. За його словами, вже є «карантинна втома», а отже потрібно шукати «золоту середину» між спроможністю медичної системи лікувати хворих і економічними інтересами.

 

5 нових законів, прийнятих ВРУ минулого тижня

  1. Заборона використання пластикових пакетів. 1 червня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону №2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Ним дозволяється використання пластикових пакетів, обмежених розмірів (225х345х450 мм) для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Докладніше читайте тут і тут.
  2. Реформування прожиткового мінімуму. 2 червня у першому читанні нардепи прийняли законопроєкт №3515 щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення. Він передбачає, що прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної річної зарплати перед роком формування держбюджету на наступні 12 місяців. При цьому повинен враховуватися прогнозний рівень інфляції.
  3. Податок на Google та Facebook (і не тільки). 3 червня ВРУ прийняла у другому читанні законопроєкт №4184 щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами та удосконалення порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізособам. Дія закону, зокрема, стосуватиметься компаній Facebook, Apple, Microsoft, Netflix, Wargaming Group, Bloomberg та інших. Він може призвести до здорожчання послуг для користувачів.
  4. Спецрежим оподаткування для ІТ-компаній. Прийнятим 2 червня у першому читанні законопроєктом №5376 пропонується для ІТ-компаній та їхніх працівників ввести спецрежими оподаткування з меншими ставками податків. Зокрема, він передбачає можливість оподаткування податком на прибуток за ставкою 9%, а оподаткування окремих доходів працівників та спеціалістів – 5%. Докладніше про це читайте тут.
  5. Професійні стандарти. Законопроєктом №4147, прийнятим за основу 3 червня, пропонується внести зміни до КЗпП та Закону про оплату праці в частині встановлення пріоритетності професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками, зміни суб’єкта, уповноваженого на затвердження професійних стандартів.

 

Нардепи хочуть збільшити пенсійний вік українців
У Раді зареєстровано законопроєкт №5566 «Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо деяких питань визначення пенсійного віку». Авторами його є нардепи зі «Слуг народу».

Документом пропонується з 1 січня 2023 року (і по 1 січня 2035 року) щороку збільшувати на 1 місяць вік, який надає право на призначення пенсії. Це підніме пенсійний вік в Україні до 2035 року на один рік і він становитиме 61 рік.

Водночас жінки, які народили дитину та виховали її до 6-річного віку, матимуть право на зменшення пенсійного віку на шість місяців. Це зменшення буде застосовуватися за кожну дитину. При цьому пенсійний вік для жінок не може бути зниженим більше ніж на три роки.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

 

З 1 вересня е-лікарняні стануть обов'язковими
З 1 червня 2021 року заплановане поетапне впровадження електронної форми листків непрацездатності, сформованих на підставі медичних висновків про тимчасову непрацездатність. У зв’язку з цим, МОЗ наказом від 01.06.2021 р. №1066 затвердило:

  • Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я;
  • Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності;
  • Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров'я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі;
  • Порядок організації експертизи тимчасової втрати працездатності.

Що саме ними передбачено – читайте у цій новині. А про алгоритм формування електронного листка непрацездатності – у роз’ясненні ПФУ.

 

ДПС зможе проводити більше перевірок під час карантину
4 червня ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2021 року №89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок».
Ним передбачено скорочення строків дії обмежень, встановлених п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, в частині дії мораторію на проведення окремих видів позапланових та фактичних перевірок, а також перевірок ФОПів з доходом понад 20 млн грн.

 

Що ще нового розповіли податківці?

  1. Чи можна виправити неправильно заповнений рядок 032 об'єднаної звітності? У підкатегорії 103.25 «ЗІР» податківці зазначили, що окреме коригування рядка 032 Порядком №4 не передбачено. Його можливо скоригувати у разі одночасно наявної помилки у розд. I та/або розд. II додатка 4ДФ.
  2. Чи буде адмінштраф за несплату ПДФО у період карантину? ДПС в Івано-Франківській області наголосила, що за несплату ПДФО до податкового агента застосовується адміністративна відповідальність.

 

Моніторинг податківцями контрольованих операцій відбуватиметься по-новому
Мінфін наказом від 17.03.2021 р. №158 виклав у новій редакції:

  • Порядок проведення моніторингу контрольованих операцій;
  • Порядок опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення.

Що саме зміниться у моніторингу після набрання чинності наказом – читайте тут.

 

Інші новини

  1. Будьте обережні! Хакери розсилають електронні листи про несплачені податки. Кіберполіція попередила про масові хакерські атаки «вірусу» на державні установи і приватні компанії. Інфікування техніки відбувається, коли користувач завантажує архів у додатку листа.
  2. ФОПи зможуть надавати готельні послуги. Президент В. Зеленський підписав Закон №1441-IX, який серед іншого дозволяє фізособам-підприємцям надавати готельні послуги. Щоправда, він вводиться в дію аж з 2023 року. Проте, що він підготував, а також як надають такі послуги з поживання підприємці зараз – читайте у статті від юриста.
  3. Мінекономіки знову оновило середню вартість пального. Середню вартість 1 літра бензинів автомобільних підвищено з 24,84 грн до 24,92 грн. Вартість 1 літра дизельного палива підвищено з 20,89 грн до 20,91 грн.
  4. У Києві перейменують низку вулиць. Комісія з питань найменувань Київської міської державної адміністрації ухвалила рішення про перейменування низки вулиць та провулків. Яких саме? Читайте тут.

Отримайте практичні кейси та поради щодо єдиної зарплатної звітності, а також дізнайтесь хто та як має виправляти помилки у трудових книжках вже 6 липня на Великому Бухгалтерському Семінарі!

7 ТОП-лекторів розкажуть про найгарячіші теми цього літа:

  • Єдина зарплатна звітність: практичні кейси та поради;
  • Відпускні зміни. Е-трудові книжки;
  • ПН та РК: помилки та виправлення;
  • Податкові перевірки та штрафи;
  • Відпускні, лікарняні та декретні: усі зміни та новації;
  • Декларація з податку на прибуток за І півріччя. Податкові різниці-2021;
  • Собівартість: документи, облік, типові помилки;
  • Облік у ФОП: первинні документи, пільги, звітність.

Формат проведення – 4 семінари в 1: зможете обрати тему, яка Вас зацікавить найбільше. А 7 липня отримаєте відеозапис зі всіма лекціями, щоб переглянути семінар у повному обсязі. А ще... Ви отримаєте безлімітні індивідуальні консультації від лекторів та команди професійних експертів!

Зустрінемось на семінарі?


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»