• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 16 жовтня

П’ять «червоних» зон та нові карантинні обмеження; проєкти планів перевірок контролюючих органів на 2022 рік; завершення перевірок Держпраці з виявлення неоформлених працівників; нові правила оплати лікарняних та скасування штрафу за помилки в ТТН (нові законопроєкти). Про це та багато іншого ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 16 жовтня

Перші «червоні» зони та нові карантинні обмеження
За даними МОЗ, станом на 16 жовтня вже 15 областей відповідають «помаранчевій» зоні. А саме – Волинська; Дніпропетровська; Донецька; Житомирська; Запорізька; Луганська; Львівська; Миколаївська; Одеська; Сумська; Харківська; Хмельницька; Черкаська; Чернівецька та Чернігівська. Про актуальну ситуацію у регіонах читайте у новині.

Більш того, маємо вже перші «червоні» зони: з 15 жовтня – Херсонська область, з 18 жовтня – Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська. Про це читайте тут.

У зв’язку зі суттєвим ростом захворювань посилюються деякі карантинні обмеження. А саме:

  • з 21 жовтня – нові правила регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автобусні маршрути, авіаційний і залізничний транспорт міжобласного сполучення. Відповідні правила не будуть застосовуватися до міських і внутрішньообласних перевезень. Більше – у новині;
  • на початку минулого тижня окремі регіони вирішили відправити школярів на канікули з 18 жовтня. А 13 жовтня МОЗ прийняв рішення ініціювати дострокові канікули по всій території України;
  • МОЗ, Нацполіція та Держпродспоживслужба обговорили співпрацю з протидії коронавірусу. Зокрема, вирішено, що рейди поліції будуть перевіряти дотримання карантинних вимог. Крім того, в Україні з'являться спецкамери за дотриманням карантину – в Києві та Харкові чи Дніпрі.

 

Контролюючі органи оприлюднили проєкти планів перевірок на 2022 рік 
На Інспекційному порталі почали з'являтися проєкти річних планів контролюючих органів.

Переглянути їх можна за посиланням>>>

Наразі за проєктами наступного року буде проведено 111317 перевірок підприємств та підприємців. Але не всі контролюючі органи та облдержадміністрації й виконавчі комітети органів місцевого самоврядування подали проєкти.

Наразі рекордсменами за кількістю перевірок на 2022 рік є:

  1. Державна служба України з надзвичайних ситуацій (54857 перевірок);
  2. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (23271 перевірки);
  3. Державна служба України з питань праці (17421 перевірка);
  4. Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (4799 перевірок);
  5. Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (3112 перевірки);
  6. Державна інспекція енергетичного нагляду України (2380 перевірок);
  7. Пенсійний фонд України (1157 перевірок) (про це ми писали тут);
  8. Державна служба геології та надр України (797 перевірок).

 

Держпраці завершила кампанію з виявлення неоформлених працівників
Завершено інспекційну кампанію з питань виявлення неоформлених трудових відносин, яка тривала з 1 липня по 30 вересня 2021 року.

Протягом трьох місяців проведено 3030 інспекційних заходів та виявлено 11724 працівники, допущених до роботи без оформлення трудових відносин.

Традиційно найбільше неоформлених працівників виявлено у сферах торгівлі (2960), організації харчування (2359) та сільському господарстві (2405). Більше – у новині.

 

Чи потрібно буде у 2022 році підтверджувати відомості про бенефіціарів?
На думку фахівців Мін'юсту, кожна юридична особа в 2022 році протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення такої юридичної особи має підтвердити відомості про кінцевих бенефіціарів.

Від себе нагадаємо, що з 10 жовтня набрав чинності Закон №1805-ІХ щодо перенесення граничного строку інформування про бенефіціарів на 11 липня 2022 року. Відповідно обов'язок щорічного підтвердження інформації мав би також початися пізніше, з 2023 року. Це випливає з позиції Мін'юсту, наведеної у листі від 13.01.2021 р. №245/8.4.4/32-21. Але з огляду на поточне роз'яснення територіального органу Мін'юсту – в них інша позиція. Чекаємо на появу окремого роз'яснення саме від Мін'юсту. Про це повідомимо окремо.

 

Правила оплати лікарняних та роботу ФСС планують реформувати
На сайті ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №6171 щодо оптимізації функцій Фонду соцстрахування. Ним, зокрема, передбачається:

  • скоротити кількість документів, що подаються особами до Фонду для призначення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку з 21 до 1;
  • забезпечити можливість доступу до сервісів Фонду через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія»;
  • забезпечити збалансований, з урахуванням світового досвіду, підхід до оплати перших днів тимчасової непрацездатності роботодавцем, збільшивши період оплати з 5 до 7 перших днів страхового випадку (з 2023 року);
  • посилити відповідальність держави за дотримання прав застрахованих осіб;
  • актуалізувати норми законодавства у зв’язку із запровадженням електронного реєстру листків непрацездатності тощо.

 

Е-лікарняні: нові роз’яснення від ФСС і ПФУ
Як відомо, з 1 жовтня 2021 року усі заклади охорони здоров’я України перейшли на оформлення електронних лікарняних.
Що змінилося при оформленні лікарняного? Чому більше не потрібно збирати підписи та штампи на бланках? Які смс-повідомлення необхідно отримати при оформленні тимчасової непрацездатності? Відповіді ПФУ на ці та інші питання читайте тут.

Окремо у Фонді соцстраху зауважили: якщо до електронної системи охорони здоров’я надходить інший медичний висновок і періоди непрацездатності перетинаються, тривалість першого е-лікарняного може бути скорочена.

 

Комітет Гетманцева схвалив фінальну редакцію проєкту податкової реформи-2021
12 жовтня Комітет ВРУ з податкової політики схвалив остаточну версію законопроєкту №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» до другого читання.

Як розповів перший заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, тепер документ містить 159 поправок і саме він піде на розгляд залу на пленарному тижні з 18 жовтня.

 

Раді пропонують скасувати штраф за помилки в ТТН
8 жовтня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №6158 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо скасування правової норми, яка передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж».

Ним запропоновано скасувати ст. 132-2 КУпАП, що передбачає відповідальність за порушення вимог оформлення та внесення відомостей до товарно-транспортної накладної або інших визначених законодавством документів на вантаж (3000 н.м.д.г., 51000 грн).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування.

 

До уваги платників ПДВ та ЄСВ!
По-перше, 15 жовтня можна було реєструвати податкові накладні за другу половину вересня. За загальними правилами ПН та РК до них підлягають реєстрації в ЄРПН лише протягом операційного дня (у робочі дні з 8 до 20 години). Проте з цього правила є виняток, який дав можливість зареєструвати такі ПН, зокрема, у вихідну п'ятницю, 15 жовтня.

По-друге, не пропустіть граничний день для сплати ЄСВ за ІІІ квартал. Вже завтра, 19 жовтня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за ІIІ квартал 2021 року. Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А мінімальна сума ЄСВ, яку треба сплатити, становить 3960 грн. Про це тут.

 

Для чого єдину звітність планують зробити щомісячною?
СПО об’єднань профспілок звернулася до парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав пенсіонерів на підтримку проєкту Закону №6120 (про нього ми писали тут).

При цьому вони обґрунтували, чому необхідно єдину звітність зробити щомісячною. Так, оскільки квартальний звіт подається протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу, відомості до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру соцстрахування про страховий стаж та заробітну плату надходять протягом 3-5 місяців з моменту сплати ЄСВ. А це негативно позначається на можливості застрахованих осіб своєчасно і повною мірою реалізувати свої права, зокрема, у сфері пенсійного забезпечення.

 

Підготовка до фінзвітності – 2021: річна інвентаризація
Наближається кінець 2021 року, а це означає що час готуватись до складання річної фінансової звітності.

Щоб забезпечити вірогідність відображених у такій звітності даних, перед її складанням необхідно провести суцільну інвентаризацію підприємства. Нагадаємо, як це треба зробити – у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. При МВС створено Офіс зі захисту бізнесу. Пріоритетом Офісу при МВС є захист бізнесу від неринкових методів конкуренції та можливих зловживань з боку представників правоохоронних органів.
  2. Заяви щодо дозволу на роботу іноземця доповнять категорією «гіг-спеціаліст». Набрання чинності Закону №1667-ІХ зумовило необхідність доповнення форм заяв на отримання та продовження дозволу на роботу іноземця новою категорією. Відповідно на сайті Федерації професійних спілок України розміщено для обговорення проєкт постанови КМУ «Про внесення змін у додатки 1 і 2 до постанови КМУ від 15 листопада 2017 р. №858 «щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства».
  3. Мінекономіки дозволило АЗС підвищити ціни на бензин. Станом на 12 жовтня встановлено середню вартість 1 літра дизельного палива на рівні 23,23 – 24,35 грн, а 1 літра бензину – 27,57 грн. Отже, середня ціна дизпалива збільшилася на 1,12 копійок, а бензину – на 1,07 копійки.

4-ДФ, фін моніторинг у ФОП та форма 20-ОПП. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію онлайн-практикумів «Важливе у жовтні: 4-ДФ, фінмоніторинг у ФОП і форма 20-ОПП», яку проведе Анастасія Волевач (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На практикумах Ви дізнаєтесь:

  • 25 жовтня. Заповнення реквізитів розрахунку, як виправляти помилки в 4ДФ з ПДФО та у військовому зборі, а також розберемо, як відобразити типові операції в 4ДФ: зарплата, оренда, ЦПХ, фіндопомога, ФОП і інші.
  • 26 жовтня. Які є обмеження на використання готівки підприємцем, як НЕ потрібно використовувати особисту і корпоративну карту ФОП, в яких випадках фін моніторинг банку запитує документи, а також розглянемо, як відповідати на запити банку про надання документів.
  • 27 жовтня. В яких випадках ФОП і юр. особи зобов'язані подавати форму 20-ОПП, які ризики якщо не подати форму 20-ОПП, а також розглянемо проблемні питання при заповненні форми 20-ОПП.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 3 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»