• Посилання скопійовано

Банки підвищили ставки по кредитах для населення

Незважаючи на зниження облікової ставки НБУ, банки підвищують вартість кредитів

Банки підвищили ставки по кредитах для населення

Процентні ставки за новими кредитами банків для населення в травні 2019 року в національній валюті становили 33,4% річних, що на 2,3 в.п. вище, ніж у квітні (31,1%). Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на оперативні дані Національного банку.

За даними НБУ, ставки за новими кредитами для населення в іноземній валюті зросли за місяць з 5,8% до 8,9% річних.

Ставки за гривневими кредитами для підприємств в травні знизилися з 18,2% до 18,1% річних, за валютним знизилися – з 5,4% до 5,3%.

Кредитний портфель банків за місяць зменшився на 1,8% до 1 027 млрд грн, в т. ч. для населення зріс на 1,5% до 202 млрд грн, підприємств – скоротився на 2,6% до 822 млрд грн.

Нагадаємо, згідно з результатами «Опитування про умови банківського кредитування» за II квартал, проведеного Національним банком, українські банки очікують зростання обсягів кредитування протягом наступних 12 місяців.

Як повідомлялось раніше, Національний банк України з 26 квітня знизив облікову ставку на 0,5 в.п. до 17,5% річних. Як зазначив глава НБУ Яків Смолій, стійка тенденція до уповільнення інфляції до цілі 5% дозволяє Національному банку почати цикл зниження облікової ставки.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»