• Посилання скопійовано

Чого чекати від курсу восени?

Експерти вважають, що цієї осені не варто очікувати різких коливань, а в новий рік ми увійдемо з курсом 26.40 - 27.00 грн за долар США

Чого чекати від курсу восени?

Незважаючи на численні весняні прогнози і негативні очікування щодо курсу долара до національної валюти, літо продемонструвало, що гривня може не тільки слабшати, але і зміцнюватися по відношенню до світових валют. Чи повинно це вселяти подальший оптимізм і які очікування, в найближчій перспективі, на думку провідних учасників фінансових ринків.

Фахівці фінансово-інформаційного порталу WWW.IBC.UA провели опитування, проаналізували і розібралися з ситуацією, та пропонують короткий огляд валютного ринку України влітку і прогнози на вересень-листопад цього року.

Починаючи з 01.06 офіційний курс долара (за даними НБУ) показував планомірне зниження з позицій 26.3103 $ / UAH (01.06.17), до рівня 25.9042 $ / UAH (на 03.08)

Міжбанківський ринок так само демонстрував стабільне зміцнення гривні з рівнів 26.26-26.27 (на 01.06) до 25.94 - 25.98 $ / UAH (на 03.08)

Готівковий ринок так само показав впевнене зміцнення національної валюти, з позицій 26.15-26.23 до 25.85 - 25.90 (на 03.08)

Національний регулятор, весело і завзято виходив на міжбанківський ринок, скуповуючи зайву пропозицію валюти, поповнивши тим самим казну держави на більш ніж 350 млн доларів США за ці два літніх місяці. Резерви таким чином досягли 17.970 млрд (на 01.07) і чекаємо найближчими днями виходу даних на 01.08 вже більше 18.00 млрд $, що повністю покриває чотири місяці майбутнього імпорту і абсолютно достатні для виконання всіх зобов'язань країни.

 

«... для багатьох тих, хто дорого купив валюту, очікування вдалого курсу продажу можуть затягнуться ... Незважаючи на можливу відстрочку по наступного траншу МВФ (поки що планується в розмірі 1.9 млрд $ в грудні місяці), ситуація абсолютно контрольована і не викликає ніяких побоювань. Резерви достатні, експортна виручка надходить стабільно. »

 

За авторитетної думки переважної більшості опитаних нами керівників казначейства комерційних і державних банків, цієї осені нам не варто очікувати різких коливань курсу $, викликаних фундаментальними показниками економіки і банківського сектора, незважаючи на досить велику ліквідність яка зараз спостерігається у банків. Хоча безумовно ніхто не виключив і ситуаційні незначні коливання ринку в бік ослаблення національної валюти, пов'язані з традиційним осіннім пожвавленням ділової та політичної активності в країні.

Як сказав один з керівників НБУ, який побажав залишитися невідомим: «... для багатьох тих, хто дорого купив валюту, очікування вдалого курсу продажу можуть затягнуться ... Незважаючи на можливу відстрочку по наступного траншу МВФ (поки що планується в розмірі 1.9 млрд $ в грудні місяці), ситуація абсолютно контрольована і не викликає ніяких побоювань. Резерви достатні, експортна виручка надходить стабільно».

Отже, підбиваючи підсумок, рекомендація від фахівців компанії СП «ІнтерБізнесКонсалтинг» і порталу WWW.IBC.UA: не робіть необдуманих дій в найближчі місяці, піддавшись можливим спробам розгойдати ринок на підвищення ціни валюти. У новий рік «перейдемо» з розрахунковими рівнями 26.40 - 27.00 грн за долар США, з великою ймовірністю що і нижче.

На підставі: Inter Business Consulting

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»