• Посилання скопійовано

ВАСУ вважає правомірною сплату ЄСВ третіми особами

Чи можливо доручити сплату ЄСВ третім особам? ВАСУ вважає, що можливо - за договором доручення

ВАСУ вважає правомірною сплату ЄСВ третіми особами

Підприємство звернулося до окружного адміністративного суду з позовом до Міжрегіонального ГУ ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників про визнання неправомірною вимоги про сплату боргу (недоїмки) (див. Ухвала ВАСУ від 26.01.2017 р. К/800/18754/16). 

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції виходив з того, що сплата ЄСВ на підставі договору доручення іншою особою (з посиланням при цьому на частину 9 ст. 25 Законупро ЄСВ) не є належним виконанням позивачем обов'язку щодо сплати ЄСВ, адже  цією нормою встановлено, що передача платниками ЄСВ своїх обов'язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків, передбачених законодавством.

Однак у апеляційного суду та ВАСУ з цього приводу інша думка. Вони зазначають, що договором доручення може бути встановлено виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя всіх або частини юридичних дій, передбачених договором. У договорі можуть бути встановлені строк дії такого доручення та (або) територія, у межах якої є чинним виключне право повіреного. Основним змістом договору доручення є зобов'язання повіреного вчинити певні юридичні дії від імені та за рахунок довірителя.

Укладеним договором доручення та виданою позивачем на підставі договору доручення довіреністю передбачені чіткі юридичні дії, які має вчинити повірений, а саме: виконувати грошові зобов'язання, перерахувати ЄСВ

Отже, в такому випадку підприємство, перераховуючи ЄСВ, діяло як повірений від імені позивача, а не як самостійний платник.

Крім того, укладений договір поворотної фінансової допомоги підтверджує, що повірений вчиняв юридичні дії за рахунок довірителя - позивача у даній справі.

Враховуючи викладене, суди вищих інстанцій вважають, що позивач виконав свої зобов'язання зі сплати єдиного внеску шляхом вчинення дій від імені позивача повіреним на підставі договору доручення, довіреності та договору про поворотну фінансову допомогу. Тим паче, що внаслідок таких дій позивача ніяких негативних наслідків не наступило, а навпаки кошти своєчасно надійшли до відповідача.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»