• Посилання скопійовано

Обов’язок доведення фіктивності постачальника покладається на ДПС, - ВС

Верховний суд наголосив, що у ДПС мають бути докази щодо визнання операції фіктивною

Обов’язок доведення фіктивності постачальника покладається на ДПС, - ВС

«Вісник. Офіційно про податки»

Коментар до Постанови ВС від 15.10.2019 р. у справі № 802/1921/16-а

Касаційний суд нагадує, що платнику необхідно застосовувати розумну обережність при укладенні договорів з постачальниками. Адже за звичаями ділового обороту при здійсненні такого вибору суб’єктами господарювання оцінюються не лише умови угоди та їх комерційна привабливість, а і ділова репутація, платоспроможність контрагента, ризики невиконання зобов’язань та надання гарантій їх виконання, наявність у контрагента необхідних ресурсів (виробничих потужностей, технологічного обладнання, кваліфікованого персоналу) та відповідного досвіду.

Натомість у зазначеній справі ДПС не надано доказів на підтвердження фіктивності постачальника позивача, як-от: пояснень посадової особи щодо її непричетності до фінансово-господарської діяльності очолюваного суб’єкта господарювання, судових рішень, вироків. Не наведено також доводів щодо здійснення позивачем операцій за відсутності розумних економічних причин (ділової мети) та наміру одержати економічний ефект тощо.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»