• Посилання скопійовано

Право давати і брати у борг, облік фінансової допомоги у підприємця-«єдинника»

Лист ДПСУ від 11.02.2013 р. №1990/6/17-1216

Право давати і брати у борг, облік фінансової допомоги у підприємця-«єдинника»

Згідно з ПКУ поворотна фінансова допомога — це сума коштів, яка надійшла платникові податків у користування за договором, що не передбачає нарахування відсотків (іншої компенсації, плати) за користування такими коштами, і є обов'язковою до повернення. Тобто сума коштів матиме статус «поворотної фінансової допомоги» й обліковуватиметься нижчеописаним способом, тільки якщо буде дотримано двох умов, прописаних у договорі:

1) договір не передбачає плати за користування отриманими коштами;

2) отримана сума повинна бути повернена у встановлений термін.

Підприємець — платник єдиного податку отримує поворотну фінансову допомогу.

ДПС доходить висновку, що підприємець-«єдинник» не включає до доходу суму поворотної фінансової допомоги (а також суми кредитів), отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання (згідно з пп. 3 пункту 292.11 ст. 292 ПКУ).

Від себе додамо, що при отриманні коштів підприємець не відображає їх ні у Книзі обліку, ні у Декларації «єдинника» за цей період, бо ці суми не є доходом. 

У разі якщо поворотну фінансову допомогу не повернено через 12 місяців після її отримання, неповернена фінансова допомога (або її не повернена частина, якщо допомога була частково повернена) включається до складу доходів того періоду, коли закінчилися 12 місяців з дня отримання коштів. Відповідно ці суми повинні бути відображені у Книзі обліку і в декларації у тому періоді, коли закінчилися 12 місяців з дня отримання коштів.

Підприємець — платник єдиного податку надає поворотну фінансову допомогу (дає позику).

ДПС наголошує на тому, що поворотна фінансова допомога:

1) згідно з нормами ЦКУ відповідає договору позики, умови якої повинні відповідати ст. 1046 — 1053 ЦКУ. Зокрема, договір позики вважається безпроцентним, якщо він укладений між фізособами на суму, яка не перевищує 50 н.м.д.г. (850 грн), і не пов'язаний зі здійсненням підприємницької діяльності хоча б однією зі сторін (п. 2 ст. 1048 ГКУ)

2) є позикою і, згідно з пп. 6.1 п. 1 ст. 4 Закону України від 12.07.2001 р. №2664 «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі — Закон), є фінансовою послугою.

Щодо видачі коштів під відсотки ДПС стверджує, що надати кошти у позику під відсотки мають право тільки фінансові установи.

Крім того, ДПС нагадує, що не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, підприємці, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва [1]. Від себе додамо, що до посередницьких послуг на ринках фінансових послуг належить діяльність, що включає консультування, експертно-інформаційні послуги, роботу з підготовки, укладення та виконання (супроводу) договорів про надання фінансових послуг, інші послуги, визначені законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.

---1---

Крім сфери страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними відповідно до пп. 291.5.1.6 ст. 291 Кодексу Законом України «Про страхування», сюрвеєрами, аварійними комісарами й аджастерами, визначеними розділом III Кодексу.

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»