• Посилання скопійовано

Комітет ВРУ рекомендує прийняти за основу доопрацьований законопроєкт про удосконалення законодавства у сфері користування надрами

Під час засідання 7 травня Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував ВРУ прийняти за основу доопрацьований законопроєкт щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами

Комітет ВРУ рекомендує прийняти за основу доопрацьований законопроєкт про удосконалення законодавства у сфері користування надрами

Верховної Ради України розповідає, що 6 травня відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у режимі відеоконференції.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» (№4187, доопрацьований).

Законопроектом вносяться зміни до Кодексу України про надра, Земельного кодексу, Гірничого Закону, Закону «Про нафту і газ», Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», спрямовані на створення прозорої, зручної та зрозумілої системи користування надрами, зменшення надмірного державного впливу на галузь, підвищення конкуренції та легалізацію відносин у сфері користування надрами.

Зокрема, у проекті пропонується надати право громадянам України на отримання частини доходу держави від рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Водночас, пропонується обмежити право бути надрокористувачами для громадян і юридичних осіб держави-агресора.

Пропонується створити державний веб-портал «Інтерактивна карта користування надрами та геології України» як єдину інформаційну систему користування надрами і передбачити подання документів та звітності у електронній формі через електронний кабінет.

У законопроекті геологічне вивчення пропонується замінити на комплексний (наскрізний) спецдозвіл строком від 3 до 20 років, у рамках якого дозволяється поєднувати розвідку корисних копалин з їх видобутком.

Також пропонується на рівні закону встановити вичерпний перелік випадків надання спеціального дозволу без проведення аукціону і удвічі скоротити список документів для його надання.

У проекті встановлюється чіткий та вичерпний перелік випадків, коли можливо анулювати дозвіл на користування надрами, а також випадків його тимчасового зупинення.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Розглянувши проект Постанови «Про встановлення прибережних охоронних водних зон річок» (№5222), яким пропонується доручити Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів розробити план заходів щодо забезпечення дотримання прибережних охоронних водних зон річок, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді його відхилити.

Також було розглянуто проект Постанови «Про рекультивацію сміттєзвалищ в Чернівецькій області» (№5224). Народні депутати ухвалили рішення відхилити проект та дати доручення голові Комітету направити звернення до Чернівецької обласної державної адміністрації щодо прискорення затвердження регіонального плану управління відходами.

Окрім того, члени Комітету розглянули законопроекти «Про розвиток галузі бджільництва, охорону, захист та збереження бджіл» (№5274) і «Про розвиток бджільництва та захист бджіл» (№5274-1), спрямовані на системне та комплексне регулювання суспільних відносин в галузі бджільництва, захист та збереження бджіл, відновлення та розвиток кормової бази, захист професійних та економічних інтересів пасічника (бджоляра), розвиток та захист національного ринку продуктів бджільництва, забезпечення сталого розвитку та підвищення економічної ефективності і конкурентоспроможності галузі бджільництва.

Комітет підтримав пропозицію рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики направити обидва проекти на доопрацювання через наявність суттєвих зауважень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради та Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Окрім того, зазначені законопроекти не підтримують Міністерство фінансів та Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Члени Комітету розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної статистичної діяльності» (№5108), яким пропонується внести зміни до законів «Про державну статистику», «Про Всеукраїнський перепис населення» та ряду інших.

Зокрема, пропонується установити періодичність проведення Всеукраїнського перепису населення не рідше одного разу на десять років, а також передбачити, що дані для Перепису мають отримуватися сучасними методами – за допомогою спеціального програмного забезпечення в Інтернеті, використання національних електронних інформаційних ресурсів (систем).

Народні депутати підтримали рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку, визначеному головним з опрацювання законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу з урахуванням застережень Комітету.

Комітет схвалив рекомендації за результатами заслуховування звіту Голови Державної екологічної інспекції України, зокрема, наголошується на якнайшвидшому завершенні реформування територіальних органів Держекоінспекції.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»