• Посилання скопійовано

Рада прийняла закон про механізм «єдиного вікна» з пропозиціями Президента

З закону прибрали норму про часткове відшкодування с/г товаровиробникам вартості закупівлі спецвагонів для перевезення зерна

Рада прийняла закон про механізм «єдиного вікна» з пропозиціями Президента

Верховна Рада України підтримала раніше ветований головою держави законопроект №7010 "Про внесення змін до Митного кодексу та деяких інших законів України щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України" з пропозиціями Президента Петра Порошенка, передає кореспондент РБК-Україна.

Проект підтримали 259 нардепів.

Зокрема, Порошенко запропонував вилучити з проекту закону норму про часткове відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна.

"Пропоную у розділі ІІ закону "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України" пункти 21 та 25 виключити", - сказано у пропозиціях голови держави.

Порошенко вказує, що більшість сільськогосподарських товаровиробників становлять фермерські господарства (75% від загальної кількості сільськогосподарських підприємств), а обсяг виробництва продукції рослинництва (11,2%) не є таким, що об’єктивно вимагає придбання більшістю із них спеціальних вагонів для перевезення зерна.

"Беручи до уваги вартість спеціальних вагонів для перевезення зерна, а також значні витрати, необхідні на їх утримання і експлуатацію та обсяги продукції рослинництва власного виробництва, претендувати на таку державну підтримку зможуть переважно великі сільськогосподарські підприємства", - пояснив голова держави.

Президент підкреслив, що така держпідтримка на часткове відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам вартості закупівлі спеціальних вагонів для перевезення зерна є несправедливою стосовно більшості сільськогосподарських товаровиробників, тому від неї варто відмовитися.

 

У чому суть Закону - розповіли у Мінфіні

Закон створює законодавчу основу для механізму «Єдиного вікна» та функціонування єдиного державного інформаційного веб-порталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі», через який, зокрема, передбачена можливість одноразового подання в електронному вигляді документів та/або відомостей з метою автоматичного обміну інформацією про вантаж в процесі його митного контролю.

Таким чином, замість печаток і штампів державних органів на паперових документах, документи та інформація надаватимуться одноразово в електронному вигляді, а контролюючі органи проставлятимуть електронні відмітки у спільній базі даних.

Також, основними нововведеннями зазначеного Закону є наступне:

1. скорочується кількість контролюючих органів на кордоні за рахунок:

  • покладення на посадових осіб митниць обов’язків щодо перевірки дозвільних документів, які на сьогодні перевіряються посадовими особами Державної екологічної інспекції
  • покладення на посадових осіб Державної прикордонної служби обов’язків щодо здійснення радіологічного контролю, який на сьогодні здійснюються посадовими особами Державної екологічної інспекці

2. скасування необхідності отримання підприємствами позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

 

Що це дає?

"Єдине вікно" - це один з важливих антикорупційних кроків, який мінімізує людський фактор при прийнятті рішень контролюючими органами, стимулює їх перехід на європейські принципи здійснення державного контролю та сприяє міжнародній торгівлі.

На даний час, в середньому 85% вантажів оформлюється через систему «Єдиного вікна».

Нагадаємо, нардепи схвалили даний законопроект №7010 у другому читанні на початку липня, закон тоді підтримали 254 парламентаря.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»