• Посилання скопійовано

Коли студент-працівник має право на податкову соцпільгу?

Якщо студент не отримує стипендію з держбюджету та одночасно з навчанням працює та одержує заробітну плату, то він має право на застосування ПСП

Коли студент-працівник має право на податкову соцпільгу?

ДФС у Миколаївській області повідомляє, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

Так, Законом «Про державний бюджет України на 2019 рік», з 1 січня 2019 року прожитковий мінімум для працездатної особи (у розрахунку на місяць) становить 1921 гривня. Отже, розмір доходу (заробітної плати), що дає право на податкову соціальну пільгу у 2019 році, - 2690 грн на місяць (1921 грн. х 1,4).

Студент має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді зарплати, на суму ПСП у розмірі 150% суми пільги, яка визначена пп. 169.1 ПКУ (у 2019 році – 1440,75 грн).

При цьому, якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати не застосовується.

Отже, у разі, якщо студент не отримує стипендію з держбюджету, та одночасно з навчанням працює та одержує зарплату, то у 2019 році він має право на застосування ПСП у розмірі 1440,75 грн, за умови, що розмір його зарплати на місяць не перевищує 2690 гривень.

Слід зазначити, що студент повинен надати працедавцю довідку з навчального закладу про те, що він там навчається та не одержує стипендію з бюджету. Зазначена норма визначена пп. 169.1.3 і пп. 169.2.3 ПКУ.

Джерело: ДФС у Миколаївській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»