• Посилання скопійовано

ПДВ у разі роздрібної торгівлі пальним

ДФС розглянула питання щодо порядку визначення бази оподаткування ПДВ у разі реалізації госпсуб’єктом роздрібної торгівлі підакцизних товарів (у т.ч. пального)

ПДВ у разі роздрібної торгівлі пальним

ДФСУ у листі від 20.07.2016 р. №15702/6/99-99-15-03-02-15 повідомила, що сума акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, зокрема пальним, нарахована при реалізації платником ПДВ — госпсуб'єктом роздрібної торгівлі пального, до бази оподаткування ПДВ не включається.

При отриманні платником ПДВ, який не здійснює роздрібної торгівлі пальним, суми авансових платежів як оплати за пальне, яке буде поставлене у майбутньому, база оподаткування ПДВ визначається виходячи з суми таких отриманих платежів.

У іншому своєму листі від 19.07.2016 р. №15530/6/99-99-15-03-02-15 ДФС зазначає: база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг на митній території України визначається у порядку, передбаченому ст. 188 ПКУ, та вираховується шляхом множення кількості (об’єму, обсягу) поставлених товарів/послуг на їх ціну (без ПДВ).

При цьому для коректного заповнення податкової накладної за такими операціями платнику необхідно чітко дотримуватись положень пп. 194.1.1 ПКУ та Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р.  №1307, а саме враховувати те, що ПДВ становить 20% бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг (а не вираховується з неї).

Такого порядку визначення бази оподаткування та сум ПДВ необхідно дотримуватись також при формуванні рахунків на часткову сплату (аванс) за поставлені (що підлягають поставці) товари/послуги.

При цьому при отриманні платником ПДВ, який не здійснює роздрібної торгівлі пальним, суми авансових платежів як оплати за пальне, яке буде поставлене у майбутньому, база оподаткування ПДВ визначається, виходячи із суми таких отриманих платежів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»