• Посилання скопійовано

Консультаційні послуги нерезиденту: чи виникає ПДВ?

Податківці розповіли, чи буде об’єктом оподаткування ПДВ операція з надання нерезиденту консультаційних послуг

Консультаційні послуги нерезиденту: чи виникає ПДВ?

Згідно з пп. «а» і «б» пп. 185.ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів чи послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Відповідно до пп. 14.1.185 ПКУ під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності.

При цьому, як роз’яснюють податківці у ІПК від 06.08.2019 р. №3655/ІПК/26-15-12-01-18, пп. 186.2 - 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Зокрема, місцем постачання наступних послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. «в» п. 186.3 ПКУ):

  • консультаційні;
  • інжинірингові;
  • інженерні;
  • юридичні (у тому числі адвокатські);
  • бухгалтерські;
  • аудиторські;
  • актуарні;
  • послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем.

Відповідно до цього, якщо послуги, що підлягають постачанню, відносяться до категорії послуг, перерахованих у пп. 186.3 ПКУ, то для цілей оподаткування ПДВ місцем постачання зазначених у зверненні послуг вважається місце, в якому отримувач таких послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання. Отже, якщо отримувач таких послуг є нерезидент України, то операція з постачання йому таких послуг не є об’єктом оподаткування ПДВ. Податкова накладна на операції, що не є об’єктом оподаткування, не складається.

Однак податківці у коментованій консультації зауважили: якщо послуги, що підлягають постачанню, не належать до категорії послуг, перерахованих у пп. 186.3 ПКУ, то для цілей оподаткування ПДВ місце постачання зазначених у зверненні послуг є місце реєстрації їх постачальника.

Отже постачальник-резидент і платник ПДВ в такому випадку нараховує ПЗ за ставкою 20% і виписує податкову накладну як на звичайне постачання послуг неплатнику ПДВ.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»