• Посилання скопійовано

Сільгосптоваровиробника виключено з Реєстру дотацій: чи можна відкоригувати «дотаційну» ПН?

Якщо після виключення платника ПДВ – с/г товаровиробника з Реєстру отримувачів бюджетної дотації виникають підстави для коригування ПН, такий платник податку складає РК, у другій частині порядкового номера якого зазначає код «2»

Сільгосптоваровиробника виключено з Реєстру дотацій: чи можна відкоригувати «дотаційну» ПН?

Податківці у підкатегорії 101.22 «ЗІР» зауважили, що за п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (далі – розрахунок коригування), складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком №1307 (п. 21 Порядку №1307).

Відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абз. 1 п. 44.1 ПКУ.

Отже, у разі здійснення операцій з постачання власновироблених товарів, отриманих за результатами видів діяльності, визначених п. 16-1.3 Закону №1877 платники ПДВ, включені до Реєстру, складають окремі податкові накладні та зазначають у другій частині порядкового номера такої податкової накладної код «2».

Водночас, якщо після виключення платника з Реєстру виникають підстави, визначені п. 192.1 ПКУ, такий платник податку складає розрахунок коригування, у другій частині порядкового номера якого зазначає код «2» та здійснює його реєстрацію в ЄРПН.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»