• Посилання скопійовано

Послуги з надання персоналу нерезидентом: чи потрібне представництво?

У разі якщо нерезидент надає послуги через співробітників протягом періоду більш як 183 дні у будь-якому дванадцятимісячному періоді, то нерезидент має зареєструвати в Україні постійне представництво

Послуги з надання персоналу нерезидентом: чи потрібне представництво?

Офіс великих платників податків ДПС повідомляє, що послуга з надання персоналу – господарська або цивільно-правова угода, відповідно до якої особа, що надає послугу (резидент або нерезидент), направляє у розпорядження іншої особи (резидента або нерезидента) одну або декількох фізичних осіб для виконання визначених цією угодою функцій (пп. 14.1.183 ПКУ).

Дохід з джерелом походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні (пп. 14.1.54 ПКУ).

Згідно з пп. 14.1.193 ПКУ постійне представництво – постійне місце діяльності, через яке повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента в Україні, зокрема: місце управління; філія; офіс; фабрика; майстерня; установка або споруда для розвідки природних ресурсів; шахта, нафтова/газова свердловина, кар'єр чи будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів; склад або приміщення, що використовується для доставки товарів, сервер.

З метою оподаткування термін «постійне представництво» включає, зокрема, надання послуг нерезидентом (крім послуг з надання персоналу), у тому числі консультаційних, через співробітників, найнятих ним для таких цілей, якщо така діяльність провадиться (в рамках одного проекту або проекту, що пов'язаний з ним) в Україні протягом періоду або періодів, загальна тривалість яких становить більш як 183 дні у будь-якому дванадцятимісячному періоді.

Постійним представництвом не є направлення у розпорядження особи фізичних осіб у межах виконання угод про послуги з надання персоналу (абз. «б»  та «ґ» пп. 14.1.193 ПКУ).

Таким чином, постійне представництво не потрібно реєструвати у разі направлення нерезидентом у розпорядження резидента однієї або декількох фізичних осіб у межах виконання угоди про надання послуги з надання персоналу.

Однак, у разі якщо нерезидент надає в Україні послуги через співробітників або інший персонал, найнятий для таких цілей протягом періоду або періодів, загальна тривалість яких становить більш як 183 дні у будь-якому дванадцятимісячному періоді, то нерезидент має зареєструвати в Україні постійне представництво.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»