• Посилання скопійовано

Часткова ліквідація об’єкта ОЗ

Підприємство імпортувало екструдерну лінію, частиною якої є два шнеки, ввело в експлуатацію як один об’єкт ОЗ й експлуатувало. Згодом шнеки вийшли з ладу, і підприємство планує демонтувати їх зі складу лінії та продати. Які особливості оформлення і бухобліку?

Часткова ліквідація об’єкта ОЗ

У бухгалтерському обліку зазначену операцію відображають за процедурою часткової ліквідації.

Відповідно до п. 35 НП(С)БО 7, у разі часткової ліквідації об’єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість та знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об’єкта:

Д-т 131 К-т 10 — на суму зносу;

Д-т 976 К-т 10 — на залишкову вартість.

Оформити часткову ліквідацію можна Актом списання основних засобів (часткової ліквідації), форма якого затверджена Наказом №818. У цьому самому Акті прописують і підставу для часткової ліквідації — поломка і недоцільність ремонту. Акт складається призначеною для цього керівником підприємства комісією і затверджується керівником. Водночас можна додатково складати наказ підприємства, в якому прописується підстава для часткової ліквідації. Крім того, можна складати дефектний акт у довільній формі, в якому описувати характер поломки. Акт складає інженер чи інший відповідальний технічний працівник. Акт також затверджується керівником підприємства.

Якщо підприємство не може визначити вартість демонтованих шнеків, їх оцінюють за сумою витрат на заміну (див. п. 46 Методрекомендацій №561). Наприклад, якщо замість знятих шнеків підприємство планує придбати інші шнеки, то за вартістю придбання і встановлення нових шнеків потрібно оцінити ті, які будуть демонтовані. Приміром, якщо витрати на заміну становлять 60000 грн, то цю саму суму беруть для визначення первісної вартості знятих шнеків. А суму зносу визначають пропорційно до зносу лінії. Приміром, якщо знос лінії — 60%, то знос знятих шнеків — 36000 грн (60000 х 60%).

Якщо на момент демонтажу шнеків підприємство не має інформації про вартість заміни, на наш погляд, шнеки можна оприбуткувати за чистою вартістю реалізації, про що йдеться далі.

Позаяк зняті шнеки планується продати на сторону, їх оприбутковують на балансі як актив (згідно з п. 2.12 Методрекомендацій №2 за чистою вартістю реалізації або в оцінці можливого їх використання, яка може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів за наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації): Д-т 209 К-т 746.

Чиста вартість реалізації запасів — очікувана ціна реалізації запасів в умовах звичайної діяльності за мінусом очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію (п. 4 НП(С)БО 9).

Наприклад, якщо ціна реалізації 30000 грн, то шнеки оприбутковують: Д-т 209 К-т 746 — 30000 грн.

Вище ми зазначили, що якщо підприємство не має інформації про вартість заміни, то шнеки можна оприбуткувати за чистою вартістю реалізації. За умовами наведеного прикладу, цифри в разі часткової ліквідації будуть такі:

Д-т 976 К-т 10 — 30000 грн (залишкова вартість);

Д-т 131 К-т 10 — 50000 грн (30000 : 60%).

Щодо того, чи потрібно робити незалежну експертну оцінку знятих шнеків, то чинне законодавство такого не вимагає.

***

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»