• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №9(40) | 15.05.2019 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №9(40) | 15.05.2019 р.

Це – дев’ятий з початку року (і сороковий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. 

Цього разу ми:

  • поговоримо про призначення С. Верланова головою нової податкової служби та про те, що він планує боротися зі схемами з ФОПами;
  • дізнаємося, як ФСС планує підкоригувати підстави для перевірок лікарняних та декретних;
  • зупинимося на судовій практиці щодо визнання ДФС операцій фіктивними;
  • проінформуємо про чергове оновлення розділів І та ІІ плану-графіку перевірок ДФС на 2019 рік;
  • з’ясуємо, чи може Держпраці накласти фінансовий та адмінштраф за використання праці неоформлених працівників.

Гарного вам читання!

***

У Державної податкової служби – новий очільник
8 травня Кабінет Міністрів призначив Сергія Верланова Головою Державної податкової служби (ДПС) на п’ять років з дати початку фактичного виконання обов’язків. Випробувальний термін триватиме місяць.

Сергій Верланов отримав цю посаду як переможець конкурсу на посаду голови ДПС, який був оголошений 20 березня 2019 року Урядом в рамках реформи Державної фіскальної служби розпорядженням №163.

Після призначення Голови ДПС має відбутися реєстрація юрособи, переведення працівників ДФС до Державної податкової служби (не менше 30%), а КМУ має прийняти розпорядження про початок роботи нової структури.

Та поки що Держреєстратор призупинив реєстрацію нового фіскального органу, оскільки ДФС не перебуває у стані ліквідації. Про це ми писали ось тут.

 

Як новий голова ДПС буде боротися зі схемами з ФОП?
Голова нової ДПС Сергій Верланов назвав зловживанням ситуацію, коли великі компанії використовують для ведення бізнесу схему з фізособами-підприємцями.

Він зазначив, що для вирішення цієї проблеми приймати нові закони не потрібно.

«Ми будемо шукати аргументи в чинному законодавстві, в судовій практиці, в Кодексі законів про працю про те, що є ситуації, в яких це є зловживанням. Концепція зловживання правом відома. Думаю, ми попрацюємо в цьому напрямку», – зазначив він.

Верланов назвав великим викликом для економіки те, що практично весь малий і середній бізнес так чи інакше пов’язаний з ФОПами і юридичними особами на спрощеній системі оподаткування.

«Поділ цих малих і середніх бізнесів на декілька, кілька десятків або сотень ФОПів не дає фактично консолідувати звітність компанії, показати вартість цього бізнесу, отже бізнес перестає розвиватися», – заявив він.

До того ж він вже відповів на десять запитань щодо подальшої роботи податківців. Про це ми зазначали тут.

 

ФСС підкоригує підстави для перевірок лікарняних та декретних
Фонд соцстраху доопрацював та 25 квітня розмістив повторно на своєму сайті проект Порядку перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України. Завантажити його можна тут.

Документом встановлено підстави для проведення планових та позапланових перевірок.

Планові перевірки будуть проводитися один раз на три роки у роботодавців у разі:

  • зростання кількості оплачених листків непрацездатності та/або днів тимчасової непрацездатності (вагітності та пологів), та/або сум матеріального забезпечення на зазначені цілі у звітному періоді порівняно з аналогічним періодом минулого року;

  • здійснення виплат матеріального забезпечення застрахованій особі в межах, наближених до максимальних розмірів у розрахунку на один день;

  • наявності витрат страхових коштів Фонду за відсутності сплати страхувальником ЄСВ.

А от для позапланових перевірок планують впровадити 11 підстав. З ними можна ознайомитися детально в нашій новині.

 

Травневе оновлення плану-графіка планових перевірок ДФСУ на 2019 рік
ДФСУ оприлюднила на своєму веб-сайті оновлений (станом на 08.05.2019 р.) план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2019 рік. Традиційно зміни спершу торкнулися лише двох розділів:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб».

  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Розділ ІІІ «Документальні перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 15.04.2019 р.) та Розділ ІV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, військового збору та ЄСВ» (станом на 15.04.2019 р.) (про це читайте тут) поки що залишено без змін.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5089 податкових перевірок. Це на 12 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за квітень.

 

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору – один вид штрафу
Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду скасував рішення суду першої та апеляційної інстанції, позов задовольнив частково та скасував постанову управління Держпраці про накладення на позивача штрафу в сумі 558 450 грн.

Верховний суд виходив з позиції про неможливість одночасного притягнення підприємця до відповідальності за ч. 2 ст. 265 КЗпП та ч. 3 ст. 41 КУпАП за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору.

Притягнення його до відповідальності за одне й те саме порушення двічі суперечить ст. 61 Конституції, відповідно до якої ніхто не може двічі притягатися до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Останнім часом багатьом платникам податків знову довелося згадати про фіктивні операції. Фіскальні органи активізували позапланові перевірки контрагентів, щодо яких відкриті кримінальні провадження. Тож ми вирішили нагадати про те, на що саме перевіряльники звертають увагу і як це впливає на рішення судів. Про це читайте ось тут.

***

Зверніть увагу! 23 травня редакція проведе вебінар «Порушення законодавства про працю очима перевіряючих. Як убезпечити підприємство».

Лектори:

  • Г. Казначей, бухгалтер-експерт, консультант з питань оподаткування та трудового законодавства, лектор, автор статей у спеціалізованих виданнях;
  • В. Шаботинський, начальник управління з питань праці ГУ Держпраці у Київський області.

Під час вебінару говоритимемо про інспекційні відвідування та невиїзні інспектування. Отримаєте інформацію, як саме дивляться на об'єкти інспектувань фахівці Держпраці.

Своєю чергою, фахівець нашої редакції надасть практичні рекомендації щодо кадрового аудиту самостійно та розповість, як постійно бути готовим до інспектування.

Також матимете можливість задати фахівцям запитання на «болючі» теми і гарантовано на них отримаєте відповіді.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»