• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №5(20) | 29.05.2019 р.

Двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №5(20) | 29.05.2019 р.

Це – вже двадцятий  (і п’ятий в 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах.

З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • поговоримо, як новий голова ДПС буде боротися зі схемами з ФОП;
  • дізнаємося про чергове оновлення плану-графіка перевірок ДФС на 2019 рік;
  • повідомимо про проект нових форм реєстраційних документів для «єдинників»;
  • з’ясуємо, чи зобов'язаний ФОП відкривати розрахунковий рахунок;
  • визначимося, чи має фізособа-роботодавець вести кадровий облік;
  • нагадаємо, за яких умов фізособа-«єдинник» може отримати податкову відпустку.

Гарного вам читання!

***

 

Нові форми реєстраційних документів для «єдинників» – у проекті Мінфіну
6 травня ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну, яким пропонуються затвердити нові форми:

  • заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (завантажити);

  • розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (завантажити);

  • запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку (завантажити);

  • витягу з реєстру платників єдиного податку (завантажити);

  • а також Порядок застосування спрощеної системи оподаткування (завантажити).

Як зазначено у пояснювальній записці, затвердження уніфікованих форм та Порядку для всіх груп платників єдиного податку сприятиме недопущенню працівниками контролюючих органів порушень норм податкового законодавства та створить умови для виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій без додаткових витрат матеріальних ресурсів та часу на його впровадження та виконання.

 

До уваги підприємців! Чергове оновлення плану-графіка перевірок ДФС на 2019 рік
Податківці оприлюднили підкоригований III розділ «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 17.05.2019 р.). За ним, у 2019 році планувалося перевірити 1650 ФОП.

Проте 20 травня цей розділ був знову оновлений (станом на 20.05.2019 р.).За оновленими даними, у 2019 році податківці планують перевірити 1655 фізосіб-підприємців.

Завантажити цей розділ плану-графіка можна у нас на порталі або безпосередньо на сайті ДФСУ.

 

Як новий голова ДПС буде боротися зі схемами з ФОП?
Голова нової Державної податкової служби Сергій Верланов назвав зловживанням ситуацію, коли великі компанії використовують для ведення бізнесу схему з фізособами-підприємцями.

Він зазначив, що для вирішення цієї проблеми приймати нові закони не потрібно.

«Ми будемо шукати аргументи в чинному законодавстві, в судовій практиці, в Кодексі законів про працю про те, що є ситуації, в яких це є зловживанням. Концепція зловживання правом відома. Думаю, ми попрацюємо в цьому напрямку», – зазначив він.

Верланов назвав великим викликом для економіки те, що практично весь малий і середній бізнес так чи інакше пов’язаний з ФОПами і юридичними особами на спрощеній системі оподаткування.

«Поділ цих малих і середніх бізнесів на декілька, кілька десятків або сотень ФОПів не дає фактично консолідувати звітність компанії, показати вартість цього бізнесу, отже, бізнес перестає розвиватися», – заявив він. До того ж він вже відповів на десять запитань щодо подальшої роботи податківців. Про це ми розповідали тут. 

 

Чи зобов'язаний ФОП відкривати розрахунковий рахунок? 
Податківці у підкатегорії 135.06 «ЗІР» навели норму ч. 2 ст. 1087 ЦКУ. За нею розрахунки між юрособами, а також розрахунки за участю фізосіб, пов’язані зі здійсненням ними підприємницької діяльності, провадяться в безготівковій формі. Розрахунки між цими особами можуть провадитися також готівкою, якщо інше не встановлено законом.

Якщо фізособа – підприємець або фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, не планує працювати з іншими підприємствами (зазвичай розрахунки між підприємствами здійснюються у безготівковій формі) та отримувати оплату за товари та послуги від покупців через банк, то такий підприємець може здійснювати підприємницьку діяльність, не відкриваючи рахунка в банку. Про це ми писали ось тут.

 

І наостанок - дві аналітики від редакції
Хто з «єдинників» має право на податкову відпустку? На який термін надається відпустка? Які податки під час такої відпустки не сплачуються? Що зі сплатою ЄСВ під час відпустки? Про це ми розповідали тут.

Чи має ФОП вести кадрові документи щодо найманих працівників? Який їх перелік згідно з чинним законодавством? Чи ведуть та обліковують підприємці трудові книжки працівників? Про це все ми зазначали ось тут

*** 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»