• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №16(66) | 10.09.2020 р.

Шістдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №16(66) | 10.09.2020 р.

Це – вже шістдесят шостий загалом (і шістнадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про новий облік доходів ФОП з 2021 року за позицією ДПС;
  • наголосимо, що 15 вересня буде останнім днем для подання заяви про перехід на ЄП з IV кварталу;
  • дізнаємося, як змінилися розміри ЄСВ та ЄП для фізосіб-підприємців з 1 вересня;
  • зауважимо, що Книгу обліку доходів для «єдинників» планують повернути та надати їй статус первинного обліку;
  • визначимося, як юрособі при зміні податкової адреси посеред року сплачувати єдиний податок.

Гарного вам дня!

***

 

Юрособа змінила податкову адресу посеред року: як сплачувати ЄП?
Житомирські податківці зауважили, що у разі зміни податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси (п. 294.7 ПКУ).

У разі зміни податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

При цьому до закінчення року платник податків обліковується в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням (неосновне місце обліку) з ознакою того, що він є платником податків до закінчення року, а в контролюючому органі за новим місцезнаходженням (основне місце обліку) – з ознакою того, що він є платником податків з наступного року. Відповідно й сплачувати єдиний податок слід за реквізитами старого місця обліку до закінчення поточного року.

 

Новий облік доходів ФОПів з 2021 року: офіційне роз'яснення від ДПС 
В інформаційному листі №16 податківці приділили питанню ведення обліку доходів ФОПів у 2021 році окремий розділ.

Зокрема, при веденні обліку у довільній формі платники єдиного податку мають право застосовувати будь-який спосіб обліку доходів за період (це можуть бути записи у будь-якому довільному реєстрі – паперовому зошиті, журналі чи в електронній таблиці у файлі Excel). У тому числі платники можуть продовжувати вести Книгу обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками ПДВ).

Водночас податкові органи мають право запросити зазначену інформацію у порядку, визначеному ПКУ, для перевірки дотримання платником вимог Кодексу щодо граничного обсягу доходу за відповідний період. Тому такі записи мають містити інформацію щонайменше про місячні обороти, вони є джерелом інформації для складання платником податку звітності з єдиного податку.
Про це все докладніше ми розповідали ось тут.

 

15 вересня – останній день для подання заяви про перехід на ЄП з IV кварталу
Тернопільські податківці наголосили, що суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до ДПС  не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. При цьому такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені в п. 291.4 ПКУ.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

І саме 15 вересня 2020 року буде останнім днем для подання заяви про перехід на спрощену систему оподаткування з IV кварталу 2020 року.

 

Нова мінзарплата з 1 вересня: як зміняться розміри ЄСВ та ЄП для фізосіб-підприємців? 
За Законом про Держбюджет на 2020 рік мінімальна зарплата становить 4723 грн. Але завдяки Закону №822 з 1 вересня її розмір збільшиться до 5000 грн.

Відповідно мінімальний страховий внесок з ЄСВ у 2020 році становить:

  • з 1 січня по 31 серпня 4723 х 22% = 1039,06 грн;

  • з 1 вересня по 31 грудня 5000 х 22% = 1100 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у 2020 році:

  • з 1 січня по 31 серпня –  70845 грн;

  • з 1 вересня по 31 грудня – 75000 грн.

Зауважимо, що сума єдиного податку встановлюється на піставі розміру мінзарплати на 1 січня. Тому з 1 вересня сума єдиного податку для І та ІІ груп не змінилася. Про це ми докладніше (з прикладами) зазначали у своїй аналітиці.

 

Книгу обліку доходів для «єдинників» планують повернути та надати їй статус первинного обліку
18 серпня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3993 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців".

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 2 січня 2021 року.

У новій редакції пропонується викласти п. 296.1 ПКУ. За ним, ФОП - платники єдиного податку I і II груп та платники єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ, вестимуть облік у Книзі обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, або у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

ФОП - платники єдиного податку III групи, які є платниками ПДВ, вестимуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Але у разі прийняття рішення про ведення саме Книги обліку доходів та доходів та витрат записи в ній будуть вважатися первинним (оперативним) обліком результатів роботи і достатньою підставою для формування показників податкової звітності. Про це читайте докладніше у нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»