• Посилання скопійовано

Чи можна відобразити власні кошти «єдиноподатника» у книзі обліку доходів?

Лист ДПС від 23.08.2012 р.

Всі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, відкритий фізособою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до валового доходу фізособи-підприємця — платника єдиного податку.
ДПС листом від 23.08.2012 р. відповіла на запит щодо власних коштів, внесених фізособою-підприємцем — платником єдиного податку на власний поточний рахунок в установах банків для здійснення підприємницької діяльності (закупівлі товарів (комплектуючих матеріалів) і відображення цих коштів у книзі обліку доходів.
Як зазначається в листі, відповідно до пункту 296.1 ст. 296 Податкового кодексу платники єдиного податку, які обрали I, II і III групу, ведуть облік в порядку, визначеному підпунктами 296.1.1 — 296.1.3 ст. 296, шляхом щоденного відображення отриманих доходів за підсумками робочого дня у книзі обліку доходів.
Форму книги обліку доходів і порядок ведення затверджено Наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2011 р. №1637 «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат і порядок їх ведення».
Так, згідно з п. 4 Порядку у книзі обліку доходів відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності з сумарним підсумком за місяць, квартал, рік. Згідно з п. 5 Порядку, записи у книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок платника податків та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув термін позовної давності, фактично безкоштовно отримані товари (роботи, послуги).
Як зазначає податкова, відповідно до п. 6 Порядку платник податків вносить до книги відомості в такому порядку:
— у графі 1 зазначається дата запису;
— у графах 2 — 7 відображається дохід від здійснення господарської діяльності, що обкладається податком за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 і пп. 2 п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу, а саме: у графі 2 зазначається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги.
Своєю чергою, платники єдиного податку 3-ї групи, що є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів і витрат та у графі 2 зазначають отриману суму коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги без ПДВ.
Ці книги використовуються платником податків для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.
Отже, як зазначається в листі, всі кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, відкритий фізособою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до валового доходу фізособи-підприємця — платника єдиного податку.
Від редакції «Дебету-Кредиту»: наш коментар до цього листа ДПСУ читайте у «ДК» №37/2012.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»