• Посилання скопійовано

Зупинитись водій зобов'язаний, а пред'явити документи - тільки якщо зупинка була законною

Лист Департаменту ДАІ МВС України від 16.05.2013 р. №4/1-Н-1331

Зупинитись водій зобов'язаний, а пред'явити документи - тільки якщо зупинка була законною

Департамент ДАІ, намагаючись роз'яснити, як має поводитися водій, якщо його зупиняє працівник ДАІ, вказує на обов'язки, передбачені Законом про дорожній рух та Правилами дорожнього руху. Зокрема зазначає, які документи слід надати працівнику міліції та в яких випадках.

Проте, на нашу думку, обов'язки у водіїв виникають не через сам факт зупинки авто, а лише через порушення правил дорожнього руху та з інших причин, перелічених у п. 21-1 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про міліцію». І цей перелік є вичерпним.

Отже, відповідно до пунктів 21 та 21-1 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про міліцію» працівники ДАІ мають право:

1) оглядати ТЗ і перевіряти у водіїв:

посвідчення водія та реєстраційний документ на транспортний засіб; 

відповідність вантажів, що перевозяться, товарно-транспортним документам; 

наявність поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (страхового сертифіката «Зелена картка»); 

у випадках, передбачених законодавством, ліцензійну картку на транспортний засіб; 

2) зупиняти авто лише в разі порушення правил дорожнього руху водіями або з інших причин, перелічених у п. 21-1 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про міліцію». Працівник підрозділу міліції повинен повідомити водія про причину зупинення ТЗ, суть вчиненого правопорушення.

Отже, лише за умови, що вимога працівників ДАІ є законною, виникає обов'язок водія  виконувати їхні розпорядження. 

Але необхідно зважати на таке. Якщо водій вважає, що він не порушує вимог законодавства та не зупиняється на вимогу працівника ДАІ, це буде розцінюватись як порушення законної вимоги працівника міліції про зупинку транспортного засобу. Невиконання водіями вимог ДАІ — вже адмінпорушення, яке тягне за собою накладення штрафу від 153 грн до 187 грн або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців (ст. 122-2 Кодексу про адмінправопорушення).

А вже якщо після зупинки авто водію не буде повідомлено про причину зупинки, то тільки в такому разі можна порушувати питання щодо законності інших вимог працівників ДАІ — пред'явити документи на перевірку (наприклад, посвідчення водія, техпаспорт, «цивілку», документи на вантаж), оглянути ТЗ тощо.

Таким чином, законне розпорядження працівника міліції про необхідність надання водієм для перевірки визначених законодавством документів повинно виконуватися відповідно до вищезазначених норм.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»